Pri pohľade z chodníka je to úplne obyčajný balkón, ktorý sa svojou fádnosťou stráca v zástupe ostatných. Vo vetre sa na ňom mihajú zelené listy a kde-tu zaiskrí žiarivá farba kvetov. No vo chvíli, keď výťah zastane na poschodí a domáci pán uvíta návštevu, paneláková vyhliadka odhalí svoje tajomstvo. Je obsypaná zeleninou a ovocím.
Úžitkovú záhradku s lahôdkovou zeleninou a drobným ovocím môžeme nájsť kdekoľvek. Vo verande, na terase, balkóne, drevenom plote, ba i na fasáde domu. Ak v tejto chvíli pomýšľate na bylinky, s ktorými ste to skúšali v minulom roku, vedzte, že možností je omnoho viac. Nechajte sa viesť týmto príbehom a možno v ňom nájdete inšpirácie, ktoré zmenia vaše okolie naveky.
Misa pestrých chutí
Čo majú spoločné bonsaje, záhradné skalky a zeleninové misy? Všetky tri sú miniatúrnym obrazom svojich predlôh. Vidíme v nich staré unavené stromy, drsné alpínske skaliská a záhrady našich otcov a dedov. Hoci pre takúto záhradku nemusíme skočiť do gumákov, aby sme si nad hriadkou unavili svoje kríže, dokáže nám ponúknuť ohromnú dávku radosti. Nazrime však do spleti listov a hľadajme známe tvary.
Končisté zelené rúrky patria dozaista cibuli. Už v jeseni ju domáci pán napichal do misy, aby sa zásobil pikantnou vňaťou. Zrezal ju už niekoľkokrát a vždy sa objavili nové svieže výhony. Na rozdiel od pažítky, takáto kultúra sadzačky je omnoho vitálnejšia a aj úroda je zaručene väčšia. Vydrží v kvetináči celý rok a na jeseň ju opäť vystriedajú nové cibuľky. Takto to ide rok za rokom a hoci je v horúcich mesiacoch chuť prisilná, vždy sa pre nové výhony nájde v kuchyni ten správny recept.
Tu v kúte sú však výhony akési jemnejšie. Sú svetlé, hrubé a po odtrhnutí chutia osviežujúco. Ak ste ešte nikdy nepočuli o ozimnej cibuli – sečke, vedzte že táto vzišla zo semienka. Vyklíčila ešte vlani na jar a doteraz ju vitalita neopúšťa. Chvíľami ženie do kvetu, chvíľami akoby na chvíľu spala. Tá vždy končí na chrumkavom pečive, aby sa stala šperkom domácich nátierok.
Pomedzi ne sa hromadí pod listami plejáda bulvičiek – sú biele, ružové, fialové, oranžové i karmínové. Neznalec by ich po vzhľade razom hodil do jedného vreca. My záhradkári však vieme, že sú to zeleniny rôzneho druhu a vyrástli s veľmi odlišných semienok.
Tie s pichľavým listom sú reďkvičky. Trvá im mesiac, kým vo vlhkej zemine dospejú do svojej krehkosti a šťavnatosti. V mise vyrastajú po celú jar i jeseň, v lete si spravia krátku odmlku. To preto, že dlhý deň, horúčavy a sucho ich dokážu nadobro vystresovať. Primara F1 patrí medzi včasných šampiónov a rastie azda najrýchlejšie. Slovana púta svojím dlhým dvojfarebným tvarom a Viola má farbu po lesných fialkách. Všetky čupia v tôni a vlhčine, jemné slnečné lúče však milujú nadovšetko.
Strapatý vlas a oranžová buľvička patria mrkve. Hoci je guľatá ako žiadna iná, predsa len je mrkvou každým svojím centimetrom. Jej vňať prevonia polievku, akoby bol hrniec mrkvou naplnený až po okraj a jej guľatý koreň vždy chrumkaním prezradí každého labužníka sediaceho na stolčeku v húštine balkóna. Volajú ju Rondo alebo Pariser Markt a trvá jej šesť týždňov, kým dorastie do úžitku. Nerozlišuje ročné obdobia, páči sa jej všade. Určite by nemala chýbať v žiadnej nádobe.
Oranžové, biele, hnedasté, karmínové i fialové sú však aj repy všetkých druhov. Na poli by nejedny narástli veľké ako lýtko futbalistu. V husto osádzanej mise však nepresiahnu svoju lahôdkovú veľkosť pingpongovej loptičky. Na reze sú pruhované a ich listy chutia rovnako dobre ako ich bacuľatý klenot ukrytý v húštine. Zemité chute sa miešajú so sladkými tónmi a každé vrecúško so semienkami je plné prekvapení. Zvyčajne zo strapatého semienka vyrazí niekoľko klíčkov naraz. Preto treba tie nadbytočné vylomiť, aby zostalo dosť miesta pre všetkých.
Takáto misa mení svoju tvár a ani domáci pán netuší, ako bude vyzerať o mesiac, dva či na budúci rok. Akoby si žila život náhody a príležitostí, kde zeleniny sťa liliputáni bojujú o svoj kúsok životného priestoru.
Šalát po celý rok
V hrantíkoch na stene to však vyzerá úplne inak. Stoja v nich svieže lístky ako vojaci na slávnostnej prehliadke. Oblé i zubaté, hladké a bublinaté, zelené, karmínové i žlté. Hoci niektoré z nich pripomínajú mladú púpavu a iné zasa nejakú neznámu bylinu, predsa len majú rovnaké poslanie. Zastúpiť hlávkový šalát v plnej sile bez kompromisov.
Aj keď ich omladina volá pri obede listovým šalátom, predsa len pochodia z rôznych kútov sveta a mnohé nie sú ani len príbuznými. Je to sviežosť ich listov, ktorá ich spojila dovedna. A spolu s ňou ohromná chuť vyrásť šprintérskym tempom. Jarných šesť týždňov pozvoľného maratónu sa v lete premení na dvojtýždňový šprint. Nik si ani len neuvedomí, kedy sa seje znova a znova, hlavné je, že je čo žať.
Z tenkých semienok v tvare slzičky vyrastú vždy pravé listové šaláty. Lollo, Bowl, Dubared, Dubagold, Zlatava, Karmínova, Sultán, Roset, Roden, Karminova – všetko sú to názvy, za ktorými sa ukrýva šalát v jeho pravej podobe. Stačí len vysiať semienka a vyrastá z nich útla rastlinka, ktorá naberá jeden nový lístok za druhým. Všetko, čo padne pod nožnice, chutí skvele – sladkastú chuť šalátu miluje každý. A spolu s ním krehkosť, ktorá sa pri ceste z kvetináča na tanier nikdy nevytratí.
Guľaté semienka však vnútri ukrývajú zárodok pálčivejších pochúťok. Rukola, mibuna, mizuna – akoby boli sestrami. Hoci sa svojou chuťou rôznia, predsa len majú čosi spoločné. Svojou pikantnosťou, surovou chuťou prírodnej zelene a možno by niektorí povedali i neohrabanosťou, dokážu ochutiť každý miešaný šalát z lístkov. Hitom tohtoročnej sezóny je novinka, ktorá urobí šalátové dobroty ešte pálčivejšími. Čo by ste povedali na rukolu s chuťou wasabi? Odteraz je to realita, s ktorou môžete počítať.
Ak k tomu všetkému priberieme aj drobnolistý mangold odrody Gator pripomínajúci špenát a záhradnú žeruchu Crinkle Wrinkle s atraktívnym tvarom listu, už to nie je iba odmena na chrumkanie, ale aj pastva pre oko. Takéto zástupy sú ako umelecká inštalácia v galérii.
Ovocinky, na ktoré sa zbiehajú slinky
Ak príde reč na jahody, každého prekvapí, aká ohromná úroda dokáže narásť v kvetináčoch. Mocné rastlinky v ničom nezaostávajú za tými, ktoré rastú v záhradách vo voľnej zemi. Možno sa im páči zemina, ktorú dokážu výrobcovia namiešať podľa vzoru lesnej čistinky, možno im vyhovuje, že nemajú žiadnych konkurentov, ktorí by ich oberali o svetlo. Tak či onak, záplava sladučkých plodov poteší malých i veľkých.
Samozavlažovací kvetináč je však nutnosťou. V horúcom dni nevydrží v zásobníku voda dlhšie deň a bez štedrej vlahy nemožno čakať úrodu. Máme odskúšané, že odrody Kent a Dukát rodia v nádobách rok po roku štedré priehrštia sladkých jahôd slušnej veľkosti, určite sa však favoriti nájdu aj medzi ostatnými. Pri jahodách je to na rozdiel od zeleniny beh na dlhšiu trať. V prvom roku vás čaká ochutnávka úrody, v druhom je už ovocia nadostač, a ak príde tretia sezóna, poviete si že toľko ste nikdy nenazbierali ani v záhrade. Potom to už cúva ako parožie na starom jeleňovi. Až dovtedy, kým sa nerozhodnete sadbu omladiť.
Nie všetky jahody sú sezónne. Nájdu sa medzi nimi aj také, čo rodia plody od konca jari až do októbra. Našincovi názov odrody Mara de Bois možno pripomenie Dobšinského Marušku z dvanástich mesiačikov. Pravda je, že majú chuť lesa a rastú ako huby po daždi. Chvíľu však trvá, kým sa rozrastú tak, aby ste z nich mali dostatok potechy.
Sladké ovocinky však rastú aj na kompaktných stromčekoch a kríčkoch. V kvetináči dopestujete čerešne, jablká, hrušky, aróniu, ba dokonca aj marhule. Avšak pri egrešoch a ríbezliach môžete počítať s tým, že na balkóne narastie taká úroda, ktorá bude stáť skutočne za reč. Vedzte, že čokoľvek si v predajnej sezóne nájdete na stránkach kohaplant.sk, v kvetináči zarodí v plnej sile. Čierna Titania, červený Detvan i biely Detvan. V našej redakčnej kvetináčovej záhradke máme tri desiatky ovocín, ktoré každoročne dokazujú, že takéto pestovanie dáva zmysel.
Možno si kladiete otázku, či na mestský balkón predsa len egreše a ríbezle patria. Pozrite sa na včielky, ktoré ich počastujú návštevami a budete mať vo veci okamžite jasno. Cypruštek, borievka, tis či tuja sú síce krásne zelené, však ani nevoňajú, ani neplodia k úžitku. Ak však zarodia tieto ovocné kry, každá reč sa končí pri nich.
Klenoty rastúce z kvetov
Rozpálené panely akoby v lete menili naše balkóny na skleníky. Ba, na niektorých to skutočne aj tak vyzerá. Počuli ste už niekedy o štepených priesadách paradajok, baklažánov a uhoriek? Hoci rastú iba v kvetináči alebo vrecku so zeminou, vyrastú z nich mocné rastliny, ktoré sa ohýbajú pod ťarchou svojich plodov. Sú hladné po živinách, smädné za vodou, ale bohato rodiace.
Ich prednosťou je, že sú odolnejšie proti prehrievaniu a rastú rýchlejším tempom ako na vlastných koreňoch. Hoci rajčiny vo vedierkach pestujú záhradkári aj na priedomí svojich domčekov pod horami, prehriatie zvyčajne spôsobuje skrúcanie listov, ktorého vinou plody dozrievajú o čosi pomalšie. Je to, akoby mali listy menej svetla, pretože si tienia svojím skrúcaním. Na štepených priesadách sa to nestáva.
Takéto výpestky odskúšané na balkónoch a pri vyhriatych múroch pod horami nájdete v internetovom obchode rastlinky.sk, ktorý začne so zasielaním výpestkov v najbližších dňoch. Najväčšmi však záleží na výžive. Peletovaný ovčí hnoj funguje dokonale a nehrozí, že by živinami rastlinky predávkoval. Ženie viac do plodu ako do listov, takže všetko je ako má byť. Ku každej priesade však patrí aj veľká miska s vodou, vďaka ktorej prežije ostré slnko od ranného polievania do vášho večerného príchodu z práce. Ak sa rozhodnete vyraziť cez víkend na výlet, chce to mať dobrého suseda, ktorý sa postará o polievanie. Inak to nefunguje.
Popri nich sú pýchou parapetov a balkónov aj čili papričky najrôznejších druhov. Od mierne pálivých Jalapeňos, cez ostré Habanero až po pekelne ohnivé Carolina Reaper. Takýchto priesad je dnes plná inzercia a môžete si nechať poslať čokoľvek len chcete. Je to módny hit posledných rokov a zdá sa, ustúpiť do úzadia sa nechystá. Hoci je fanúšikov túžiacich po štipľavej tortúre neveľa, vždy sa nájde príležitosť na vtipkovanie, vyťahovanie či spoločenskú zábavu. Stačí len nazrieť do YouTube, koľko videí na túto tému vzniklo.
Možno si teraz spomeniete na malé farebné papričky starej matere, ktorá ich na obloku pestovala pre potechu oka. Ani sa nenazdáme a vrátia sa späť v celej svojej pestrosti a kráse. Mimochodom, tušili ste o tom, že paprika je viacročná rastlina a možno ju pestovať dlhšie ako jedinú sezónu?
Pestrosti sa medze nekladú
Popri tejto celej nádielke by sme na návštevách záhradkárskych balkónoch našli ešte mnoho očarujúcich zákutí. V nádobách porastie hrášok Barle, ktorý sa zaobíde bez opory, úžitok možno očakávať aj od kríčkovej fazuľky všetkých odrôd a v jeseni nejeden milovník zeleniny siahne aj po vodnici a reďkovke. Dlhý biely Daikon by asi v malej nádobe neuspel, existujú však desiatky iných odrôd, ktoré majú guľovitý koreň.