SME

Ako rozkúriť v grile uhlie a brikety?

Je to tá najdôležitejšia úloha pri grilovaní. Kým priestor pod roštom nie je rovnomerne posiaty rozhorúčenými uhlíkmi, grilovanie musí ešte vyčkať. Ako sa stať majstrom v rozháraní grilu? Existuje viacero možností.

(Zdroj: freeimages.com)

Všetko závisí nielen na tom či siahnete po drevenom uhlí alebo briketách, ale i na konštrukcii grilu pred ktorým stojíte. Kým niektoré sú vybavené aktívnymi prvkami pre podporu rozkurovania, iné sú iba pasívnym ohniskom, ktorého úlohou je zaistiť bezpečnosť grilovania.

SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťZatvoriť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tekutý podpaľač

Je ako olej, ktorý s ľahkosťou nasiakne do brikiet a s ešte väčšou do dreveného uhlia. Ak ho rovnomerne rozlejete po štedro naloženom ohnisku, v obyčajnom vaničkovom grile môžete čakať úspech. Vo chvíli, keď olej vyhorí, vytratí sa s ním aj zápach, ktorý k vôni grilovaných špecialít nepatrí.

SkryťZatvoriť reklamu

Ide o riešenie pre začiatočníkov používajúcich najjednoduchšie typy grilov, ktoré sú otvorené bez krytia a nemajú spodné prieduchy pre nasávanie vzduchu. Táto technika je veľkým plusom i v prípade, ak rozkurujete už raz použité uhlie alebo brikety.

Pevný podpaľač

Olejové kocky majú svoju tradíciu nielen na griloch, ale aj vo všetkých druhoch pecí. Dokážu vytvoriť bodové ohnisko, ktoré niekoľko minút vytvára žiaru, vďaka ktorej sa rozplápolá ako uhlie, tak brikety. S uhlím to samozrejme ide omnoho rýchlejšie a stabilnejšie.

Tento druh rozkurovania svedčí hlavne kotlovým grilom so spodným prívodom vzduchu, ktoré majú na spodku ohniska mriežku, na ktorej možno stavať úhľadné kôpky. Je to akoby ste vytvorili dve či tri hromádky paliva s pevným podpaľačom podspod, ktoré po rozpálení jednoducho rozhrabete. Táto technika pýta skúsenosť, po zacvičení je však spoľahlivá i v silnejšom vetre.

SkryťZatvoriť reklamu

Teplovzdušná pištoľ

Ohnisko možno rozdúchať do tlejúcej pahreby aj bez zápaliek. Skúšali ste to už niekedy s teplovzdušnou pištoľou? Ak ju nastavíte na plný výkon ohrevu (caa 650 °C) a dovolíte jej fúkať plnou silou, hravo zapáli prúdom horúceho vzduchu všetky druhy paliva. Dokonca aj tie najhustejšie brikety s pomalým horením.

Pripomína to trochu starú kováčsku vyhňu, do ktorej ženie ventilátor vzduch, aby rozpálil uhlíky do biela. Inak tomu nie je ani v tomto prípade. Prúd horúceho vzduchu s privanutým kyslíkom naberá na intenzite a predhriatie teplovzdušnou pištoľou tomu náramne pomáha. Funguje to spoľahlivo vo všetkých druhoch grilov, rozkurovanie vyhasnutého paliva z predchádzajúcej grilovačky sa však nezaobíde bez oblakov popola. Ten sa vyplatí vopred vyfúknuť studeným vzduchom, alebo ho vymiesť.

SkryťZatvoriť reklamu

Podpaľovací komín

Komín pre zapaľovanie paliva je typickou výbavou kotlových grilov a má to aj svoj dôvod. Ak sa chcete pustiť do nepriameho grilovania a potrebujete bočné košíčky naplniť rozpálenými uhlíkmi alebo briketami, nikde ich nepripravíte lepšie ako v samotnom komíne. Zaberie to síce takmer 15 minút, výsledok však zodpovedá čakaniu.

Ako to funguje? Položíte na mriežku dve či tri kocky pevného podpaľača, nad ne umiestnite kovový komín naplnený uhlím alebo briketami a čakáte kým stúpajúca horúčava nepokryje bielym popolom všetko pripravené palivo. Vietor je pri takomto rozkurovaní nepriateľom, ak však pri briketách na spodné poschodie nasypete uhlie, funguje to aj vtedy.

Systém v nohe grilu

Možno ste to už niekedy videli. V dutej nohe grilu je priestor podviazaný drôtom, na ktorý naložíte staré noviny. Vo chvíli, keď ich zapálite, s pridusenou klapkou vzduchu sa začne do uhlia naloženého v grile valiť plameň s horúcim vzduchom. Kôpka začne prehárať a keď noviny doblčia, jednoducho vzduchovú klapku otvoríte naplno. Potrvá približne 10 minút, kým sú uhlíky rozpálené do červena.

SkryťZatvoriť reklamu

V čom sa to líši od podpaľovacieho komína? Rozkurovanie prebieha priamo v ohnisku a keď s grilovaním skončíte, v nohe je zásobník z vodou. Do nej jednoducho uhlíky zosypete podvihnutím mriežky a máte o bezpečnosť postarané.

Mať ťah pod kontrolou

Aby bolo uhlie rozpálené po celom ohnisku rovnomerne, dôležité je neuponáhľať sa a pracovať s ním ako so skutočnou pahrebou. To znamená vziať do ruky pohrabáč a aktívne pracovať s prieduchmi, ktoré regulujú tok vzduchu bez veka i s vekom samotným.

Ak teplota stúpne nad hranicu 250 °C a rošt naakumuluje horúčosť do seba, gril je pripravený pre použitie. Teplota samozrejme môže stúpnuť za hranicu 350 °C, je však už na vás aby ste vedeli čo si môžete so surovinami na rošte dovoliť robiť a čo nie.

SkryťZatvoriť reklamu

SkryťZatvoriť reklamu

Najčítanejšie na SME

SkryťZatvoriť reklamu

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 613
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 272
  3. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 174
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 046
  5. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 4 101
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 870
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 201
  8. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 1 916
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
Skryťhttps://predplatne.sme.sk/predplatne-premium-bez-reklamy?ref=static_buttonnoads_byvanie