Aj keď sa s príchodom prvých mrazov väčšina hriadok v záhradke vyprázdni, v polykarbonátovom skleníku sa všetko zelená ako v jarnom rozpuku. Dutinky v plastových výplniach spolu s oparom vlhkosti vytvárajú ochranný štít, ktorý chráni zeleninu až do príchodu trvalých zimných mrazov.
Ak je rok priaznivý, nevykurovaný skleník môže ponúknuť čerstvú zeleninu aj na sviatočný vianočný stôl. Stačí len vytypovať odolné odrody plodín a urobiť všetko preto, aby pôda nepremrzla. Odmenou je čerstvá šťavnatá zelenina, plná vitamínov. Je začiatok novembra a to znamená, že skleník je v tejto chvíli štedrou zásobárňou cennej zeleniny pre kuchyňu.
Listová zelenina chlad miluje
Chladná klíma s krátkym dňom krehkým lístkom zelenín priam prospieva. Prekypujú šťavnatosťou, akú si možno vychutnať iba vo včasnej jari a pozdnej jeseni. Sladkasté a korenisté šťavy z listov ostré slnečné lúče nevyťahujú, a tak sa chute vyvíjajú čoraz intenzívnejšie. Listy nestarnú a zostávajú jemné a chrumkavé zároveň.
Favoritom sladkastej chuti sú šaláty určené pre rez. Kým odrody Dubagold a Red Bowl vytŕčajú svoje vlnité lístky vysoko nad hriadku, Zlatava a Karmínová akoby sa ježili a nafukovali do objemu. Ich jemná chuť v mnohom prekoná ľadové šaláty, ktoré sú hitom supermarketov.
Červenkavé lístky čínskej horčice Red Gigant s jemným náznakom štipľavosti odhaľujú surovú plnú chuť listového zeleného farbiva, ktorú si možno naplno vychutnať v krehkejších a šťavnatejších lístkoch ázijskej Mizuny. Ich prenikavá plná chuť však môže azda iba s nádejami súperiť s korenistou pálčivosťou rukoly. Ak k tomu prirátame do pätice jemnú špenátovú chuť mangoldu Gator, ich kombináciou možno vytvoriť aj s tou najjednoduchšou zálievkou desiatky chutí tak, aby sa na tanieri nezunovali.
Sladké buľvičky potrebujú čas a svetlo
Niet obľúbenejšej zeleniny z jesenného skleníka ako reďkovka. Ak je dostatok svetla, stačia jej štyri týždne na to, aby vytvorila šťavnatú červenú buľvičku. Včasné odrody Primara F1 a Tercia v jesennom skleníku prosperujú a ak zostanú v zemi o dva týždne dlhšie, veľkosťou prekonajú vlašské orechy. Postupný výsev je cestou k neustálemu zberu, ak ju však zatienia listy šalátov z vedľajšieho riadku, buľvičky sa nevytvoria.
Vodnica učarí tým, ktorí milujú aromatickú a sladkú chuť kalerábu. Rastie omnoho pomalšie ako reďkovka, o to všestrannejšie je jej použitie. Na chlebe, v polievke, zeleninovom šaláte či v rizote chutí vynikajúco. I jej stredové listy akoby chuťou pripomínali mladý kel. Biela Tokyo Cross F1 a s ružovou hlavičkou Primera F1 by nemali chýbať v žiadnom skleníku.
Dosť pre celú rodinu
Skleník s plochou desať štvorcových metrov dokáže zásobiť aj početnejšiu rodinu štedrou nádielkou čerstvých vitamínov. Ba chvíľami sa zdá, akoby z riadkov nič neubúdalo. Všade, kde sa uvoľní kúsok miesta, okamžite ho zaberú ďalšie listy. Je to ako v rajskej záhrade, ktorá neúnavne plodí pre radosť záhradkára.
Vyplatí sa pretrhávať riadky a vytvárať tak priestor na intenzívne rozrastanie. Prírastky sú omnoho objemnejšie ako pri zrezávaní rastliniek a vyčkávaním na ich regeneráciu. I keď všetky zo srdiečka vyženú nové lístky, trvá im to dlhšie ako rozrastanie tých, ktoré sa vyhli zberu.
Voda a textília sú taktikou prežitia
Suchá zem sa v slnečnom dni nedokáže nabiť takou ohromnou dávkou tepla, ako keď sú jej póry zaliate vodou. Preto polievanie je taktikou pre každý slnečný deň, keď teplota vnútri i napriek chladnému povetriu vystúpi nad hranicu 30 °C. Čím je zálievka štedrejšia – hoci i studenou vodou zo suda pod odkvapom – tým viac tepla sa v zemi uchová.
Aby v chladnej noci neunikla, pomoc je prostá. Každý deň pred zotmením treba rastlinky prikryť bielou netkanou textíliou, ktorá pod sebou udrží nahromadené teplo. Aj keď sa objavia dve mrazivé noci s teplotou pod -6°C, v skleníku s polykarbonátovými výplňami zostane teplota v pluse.
Chráni ich vzduch a vodná para
Na rozdiel od fóliovníka či skleníka so sklenými výplňami, ten polykarbonátový dokáže aj v podhorských oblastiach udržať teplo vnútri. Kým cez deň sa nabije teplom, v noci nejaký čas potrvá, kým sa ochladí vzduch v komôrkach jeho výplní a následne aj hrubá vrstvička vyzrážanej vody a pár.
Až keď sa ich teplota vyrovná vonkajšiemu vzduchu, začne sa výrazne ochladzovať aj vnútro skleníka. Nič to, že na hliníkovom ráme je námraza a začínajú sa formovať guľôčky ľadu. Vzduch je stále nad hranicou mrazu a pod bielou textíliou je príjemne teplučko.
Ak však zima nadobro zavíta do kraja, po niekoľkých mrazivých dňoch zostanú v kondičke iba tie najotužilejšie zeleniny. Listový šalát a vodnica. Iba ak by ste mysleli na prezimovanie a vysiali si aj špenát a valeriánku pre skorý jarný zber.