Tí, čo majú plynový gril, si nevedia vynachváliť komfort pri jeho používaní. Tí, čo grilujú na uhlí, nedajú dopustiť na atmosféru a vôňu dymiacich uhlíkov. Čo možno od plynového grilu očakávať a čo nie? Od začiatku sezóny sa pre vás snažíme hľadať odpoveď. Priamo nad liatinovým roštom s rozvoniavajúcimi dobrotami.
Niet záhradného posedenia či terasy, ktoré by v letných mesiacoch neprevoňali grilované dobroty. Grilovačka nie je iba výpravou do sveta kulinárstva, ale aj oddychom, zábavou a životným štýlom. Obzeráte sa po novom grile a uvažujete o plyne? Prezradíme vám, čo vás čaká.
Pripravený bez čakania
V bezveternom dni netrvá viac ako desať minút, kým sa plynový gril nahreje na teplotu 250 stupňov. Stačí len otočiť ventily jeho horákov na plný výkon, zatlačiť tlačidlo zapaľovača napájaného batériou a ozve sa jemný hukot horákov, ktoré vyhrievajú pod vekom vnútorný priestor grilu.
Na zliatinových roštoch šuští omastok z minulej grilovačky a z veka sála horúci vzduch, ktorý rozvlní pohľad do dvora. Netreba hľadieť na hodinky ani na displej mobilu. Ručička teplomeru prezradí teplotu pod vekom, teplomery pri horákoch ukážu, či sú už rošty dostatočne horúce. Zvládne to aj dieťa.
Vždy správna teplota
Bez ohľadu na intenzitu plameňa nie všetky časti roštu majú rovnakú teplotu. Čím viac dozadu suroviny ukladáte, tým intenzívnejšej horúčave sú vystavené. Kým krkovičke svedčí intenzívna páľava, ktorá tvorí na jej povrchu zlatohnedý karamel, karé sa pýta dopredu, aby sa nevysušilo. Len plodová zelenina znesie úplne všetko.
Neoceniteľná je výklopná drôtená polica tesne pod vekom, vysoko nad roštami. Práve tam – ako v teplovzdušnej rúre – sa uvoľnia strnulé svalové vlákna stejkov, aby boli šťavnaté od okraja po okraj. Dvojfázová tepelná úprava má predsa len čosi do seba.
Neskrotný výkon
Plynový gril je ako raketa s neskrotnou silou. Pri štyroch horákoch počítajte s 15 kW tepelného výkonu, čo je omnoho viac, ako dokáže ponúknuť rúra v sporáku či stredne veľký gril na drevené uhlie. Teplota sa pri plnom výkone šplhá k 350 stupňom a rýchlo preniká do hĺbky mäsa bez toho, aby sa spálilo.
Práve vďaka tomu chutí grilované mäso úplne inak ako pečené, opekané alebo smažené. V tej strnulej rýchlosti sa všetky cukry menia na karamel s prenikavou, lákavou chuťou. Je to ako spomienka na staré hlinené pece, v ktorých sa pekával chlieb.
S dymom a plameňom
Ani tá správna grilovacia atmosféra plynu nechýba. Tuk, ktorý odkvapkáva z mäsa, steká cez rošt na kryty horákov, kde sa po kontakte s ohňom okamžite vznieti. Z grilu sa cez škáry valí dym, z času na čas sa objavia aj jasnožlté, ihravé plamene. Iba to, čo nestihne zhorieť, steká po dvojitom dne cez otvor do zbernej misky pod grilom. Často márne.
Tučné údeniny a mäso v plynovom grile na liatinový rošt nesmú. Niektoré obsahujú aj viac ako 50 percent tukov, ktoré z nich po zahriatí vytekajú von. Aby sa posedenie pod strechou altánku nezmenilo na dymovú šou, vyplatí sa siahnuť po oceľovej grilovacej miske pokrytej smaltom.
Zrazu akoby sa nepozorovane prikradla stánkarská atmosféra. V miske možno mäso i údeniny podliať vodou, ovocnou šťavou, pivom či vínom, prihodiť k tomu niekoľko byliniek a grilovačka získa slávnostnú atmosféru. Bez toho, aby bolo treba čosi pripravovať.
Nuž a žiada sa čaj, káva, omáčka či palacinka na zmenu chuti. Vtedy stačí len vyklopiť bočný kryt a zapáliť plameň horáka ako na plynovom sporáku. Pod čajníkom, panvičkou či hrncom.
Údržba takmer žiadna
Stačí otočiť plynové ventily a gril stíchne. Tukom presiaknutá zliatina je zárukou nelepivosti pri ďalšom grilovaní. Kryty horákov a vnútorné dno grilu treba vyčistiť iba raz začas, keď sa na nich nahromadí vrstvička čierneho karbónu a bieleho popola. Nič neplesnivie, nič sa nekazí, griluje sa predsa aspoň dvakrát do týždňa.
Musí byť plynový gril neustále pod strechou? Áno. Aby však nebolo v altánku tesno a nebolo treba gril tisnúť na kolieskach kdesi na priedomie alebo do garáže, v predaji sú zakrývacie plachty. A tie fungujú spoľahlivo i vo vetre.
Lacnejší, ako by sa mohlo zdať
Kto od jari až do jesene každý víkend zasadne k rodinnej grilovačke, iba zriedkavo minie 10-kilogramovú fľašu s propán-butánom. Kto vymení kuchynský sporák za gril na celú sezónu, neminie viac ako dve takéto fľaše. Pri cene 15 eur pri výmene prázdnej fľaše za plnú sú náklady na prevádzku prekvapivo nízke.
Podstatne nižšie ako pri grilovaní na uhlí a o poznanie nižšie ako pri grilovaní na elektrickom grile, ktorý má predsa len svoje špecifiká. A čo v zime? Stačí vymeniť fľašu s propán-butánom za čistý propán a môžete grilovať aj v treskúcich mrazoch. Gril sa síce zahreje na pracovnú teplotu pomalšie, z fľaše však bude plyn syčať rovnako dobre ako v sparnom lete.