Nie každý je ochotný obetovať peniaze alebo miesto v kuchyni, aby si mohol dopriať kvalitné espresso. Riešením je mokka kávovar. Môžete ho zbaliť do kufra či do kabelky a čo sa pôžitku z kávy týka, nedajú naň dopustiť ani ortodoxní kávičkári.
To, čo sa v Taliansku nazýva la caffettiera moka, poznáme v našom postuhorskom priestore skôr pod maďarským slangovým menom koťogó (kotyogó). Kotyogni znamená „vydávať klopkavý zvuk“. Tento z prístroja vychádza tesne pred finále a kávičkára spoľahlivo upozorňuje na blížiaci sa chuťový zážitok.
Podľa prieskumov vlastní koťogó až deväťdesiat percent talianskych domácností, bežné je mať viac veľkostí na jednu, dve, prípadne až osemnásť káv. Okrem Talianska sú mokka kávovary populárne aj v iných európskych krajinách či v Latinskej Amerike.
Kávičkárska ikona
História mokka kávovarov súvisí s kariérou metalurgického inžiniera Alfonsa Bialettiho (1888 - 1970).
Tipy na lepšiu chuť
-
Po príprave kávy neumývajte kávovar hneď. Jednak preto, lebo hrozí, že sa zvyšnou vodou v spodnej časti obaríte. Aj preto, lebo chuť kávy tak rýchlejšie zájde do kovových vnútorností a káva tak časom získa jedinečnú chuť.
-
Ak zrná kávy pomeliete tesne pred prípravou, aj tá najobyčajnejšia zmes bude chutiť o triedu lepšie.
-
Predtým, než spojíte obidve časti kávovaru, očistite radšej prstom okraje filtra a závit. Významne predĺžite životnosť tesnenia.
-
Kávu by ste mali podávať hneď, ako prestane natekať do hornej zbernej nádobky. Ak nahrejete šálku, napríklad ju necháte zohriať v mikrovlnke, nielenže nápoj rýchlo nevychladne, ale údajne sa dočkáte aj lepšej chuti.
-
Mokka pripravená v koťogó má len slabý náznak peny. Firma Bialetti však vynašla systém nazvaný Brikka, ktorý dokáže urobiť radosť aj milovníkom cremy. Ide však skôr o psychologický efekt, lebo na rozdiel od profesionálnych kávovarov má takáto pena len efemérnu trvanlivosť.
V dvadsiatych rokoch minulého storočia si prenajal malú dielňu v severotalianskom mestečku Crusinallo, v ktorej sa zaoberal výrobou hliníkových polotovarov.
Bialettiovci mali nielen podnikateľského ducha, ale boli aj zdravo ctižiadostiví, takže usilovne pracovali na tom, aby firmu nasmerovali k nejakým konkrétnejším výrobkom. Zlom v ich podnikaní nastal v roku 1933, keď si dali patentovať kávovar nazvaný Moka Express. Prvý model vyrobili z hliníka a už vtedy mal plastovú rukoväť.
Spočiatku ich ambície nepresiahli lokálny trh. Až po druhej svetovej vojne začal Alfonsov syn Renato kolosálnu a veľmi úspešnú marketingovú kampaň. Tak sa stal mokka kávovar kávičkárskou ikonou. Kanvičky sa v súčasnosti vyrábajú v rôznych veľkostiach, farbách a tvaroch od klasických hliníkových cez moderné antikorové až po elektrifikované prístroje, ktoré obstoja v konkurencii iných druhov kávovarov.
Káva z koťogó
Napriek tomu, že v koťogu pripravíme chutnú kávu, treba sa zmieriť s tým, že nebude mať na vrchu penu (cremu). Proces prípravy síce prebieha pomocou tlaku vodnej pary (okolo 1,5 baru), ale ten nedosiahne taký stupeň ako v klasickom kaviarenskom kávovare (okolo 9 barov).
Keď rozoberiete koťogó, objavíte tri hlavné časti: spodnú nádržku na vodu, kovový lievikovitý filter a vrchný zberač hotovej kávy. Veľmi dôležitou zásadou prípravy je, aby spodná nádoba bola naplnená vodou, najlepšie filtrovanou, až po rysku, prípadne, keď ryska chýba, tak tesne pod bezpečnostný ventil.
Do filtra dávkujeme špeciálne zomletú kávu, a to tak, aby ho naplnila po vrch, pričom podľa niektorých znalcov môže byť dokonca mierne kopcom. Názory na to, či sa má káva utláčať, sa rôznia, podľa niektorých sa zo stlačenej lepšie uvoľňujú arómy a výsledný nápoj má intenzívnejšiu chuť. Iba do zmesi treba vhodným nástrojom vyhĺbiť tri dierky.
Trpezlivosť!
Po pripevnení vrchnej zbernej nádoby kávovar postavíme na mierny, prípadne úplne slabý plameň. Poklop necháme otvorený, aby z kondenzovanej vody nenavlhla káva vo filtri skôr, než ňou začne prechádzať para.
Urýchľovanie varenia pridávaním intenzity ohrievania sa odrazí na chuti nápoja, takže dôležitou vlastnosťou koťogó kávičkára je dostatok trpezlivosti. Keď vytekajúca káva dosiahne polovicu vrchnej zbernej nádobky, môžeme kávovar odstaviť z ohňa a zavrieť veko.
Ako vidno, takýto spôsob prípravy vyžaduje nielen čas, ale aj určitú prax. Výsledok však stojí za to.
Údržba
Koťogó je skutočne jednoduchý prístroj, ktorý si vyžaduje minimum starostlivosti. Pozornosť však treba venovať tesneniu, ktoré pri pravidelnom používaní vydrží asi rok. Jeho životnosť zvýšite pravidelným odstraňovaním prilepených kávových zrniečok a tiež tým, že ho zhruba po pol roku obrátite na druhú stranu.
Pri ventiloch stačí občas skontrolovať, či ich neupchala usadenina vodného kameňa. Všetky časti koťogó umývajte len čistou vodou. V žiadnom prípade nepoužívajte saponát ani drôtenku, lebo by sa poškodil povrch kávovaru, navyše by ste zotreli vzácnu kávovú usadeninu, ktorá časom vytvorí ochranný film a bráni kontaktu kovu s vodou a kávou.
Autor: Tomáš Čejka