SME

Vitamíny z parapetu

Ani chladné zimné počasie a krátke dni nezabránia tomu, aby sme mohli parapetovú dosku v kuchyni premeniť na malú záhradku plnú vitamínov.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Na rozdiel od obyčajnej záhradky je tá za oknom nenáročná na čas a údržbu. Zelené poklady z obloka dodajú šmrnc aj tomu najobyčajnejšiemu krajcu chleba s nátierkou a klíčky otvoria dvere vitamínom a enzýmom, ktoré nám v zimnom období chýbajú. S dobrým plánom sa môžeme až do príchodu jari postarať o to, aby nám v kuchyni nechýbali čerstvé suroviny, ktoré dodajú vareniu punc domácej stravy. Výhodou je, že sami rýchlo zistíte, čo vám chutí a čo nie.

SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťZatvoriť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zelená jej pristane Izbová teplota, prístup k vode a svetlo dokážu prebudiť spiacu cibuľu k životu natoľko, aby z nej vyrástla pikantná vňať. Preberte svoje zásoby v špajzi a pivnici a povyberajte kusy, ktoré nie sú priveľmi súce na ďalšie upotrebenie v kuchyni. Naklíčené a mäkké cibule či drobné cibuľky skrývajú dostatok života a jediné, čo musíte spraviť, je zaistiť im prístup k vode. Pre pikantnejšiu chuť môžete siahnuť aj po niekoľkých strúčikoch cesnaku.

SkryťZatvoriť reklamu

Uložte ich vedľa seba do nádobky s centimetrovou vrstvou vody, alebo ich naukladajte na parák do starého hrnca a podlejte vodou tak, aby spodná časť cibúľ a strúčikov bola pod hladinou. Už o niekoľko dní sa zhora začnú predierať prvé zelenkavé klíčky a korene si budú hľadať cestu k neustálej zásobe vody. Tú pravidelne vymieňajte.

Biofarma na záhumní Na to, aby za vaším domom vyrástla malá farma s chovom domácich zvierat a záhradkou netreba veľké investície, ani skúsenosti.

O tom, ako sa pustiť do budovania sa dočítate na fanúšikovskej stránke projektu Cap hospodárom na http://facebook.com/cap.hospodarom a aktuálne informácie z dvora sa dočítate na blogu http://cap.sme.sk.

Čím viac svetla im dožičíte, tým pevnejšie budú. Ak nemáte okno natočené na juhovýchodnú stranu a o slnečný svit je núdza, pomôžte si reflexnou fóliou či alobalom nalepeným na kartónovej podložke, ktoré budú rastlinky nasvecovať slnečným svetlom aj zo zadnej strany.

SkryťZatvoriť reklamu

Do nedeľnej polievky Čerstvú vňať na zemiaky či do rezancovej polievky si dopestujete z koreňov petržlenu, ktoré treba zasadiť do dostatočne hlbokých kvetináčov naplnených záhradníckym substrátom tak, aby ich vrchná časť vyčnievala. Po tom, čo opäť nasajú z vlahy vlhkosť do svojich koreňov, živiny vytlačia von prvé lístky, ktoré budú v nasledujúcich týždňoch rásť a získavať sviežu farbu a pevnosť.

Keďže nejaký čas potrvá, kým zozbierate prvú úrodu, vyplatí sa vysadiť viacero koreňov s dvojtýždňovým odstupom času, aby ste mali neustále prístup k novej vňati. Prvé dva týždne nie sú príliš náročné na svetlo a teplo, takže s rýchlením môžete začať hoci aj na pivničnom okne. Vždy vyberajte pevnejšie, hoci aj krátke korene, ktoré majú dostatočnú zásobu živín pre štart.

SkryťZatvoriť reklamu

Šampiónka na krátke trate Má jedinečnú korenistú chuť a je skvelým spoločníkom pre cestoviny a vajíčka. Semienka žeruchy už niekoľko hodín po styku s vodou prejavia prvé známky života. Na ich povrchu sa vytvorí priehľadný gél, spod ktorého sa začne na svetlo sveta predierať prvý klíček. Už po dvoch dňoch sa miska zazelená a približne po desiatich dňoch je pripravená na zber.

Žerucha má v semienku všetko, čo k životu potrebuje. Preto ju nevysievame do substrátu, ale priamo na tanier či do misky na vrstvu papierových utierok poliatych vodou. Sú zásobárňou vody a korienky sa v nich zafixujú dostatočne pevne. Na zber vám stačia nožnice.

Keď sa žerucha na pokrme prehreje, stratí časť svojej tabakovo-korenistej arómy a jej chuť sa zmení. Nečakajte, že vám zo semienok vyrastie viac ako prvá dvojica pravých listov. Aj keď sa budete veľmi snažiť, väčšie rastlinky nedopestujete.

SkryťZatvoriť reklamu

Mikrozáhradka plná chutí a vôní Žerucha nie je jedinou rastlinkou, ktorú môžete na okne vypestovať zo semienka. Ak sa rozhodnete pre založenie políčka s mikroplodinami, zistíte že môžete objavovať chute byliniek a zeleniny bez toho, aby dorástli do svojich zvyčajných rozmerov.

Mikrozáhradku založíte výsevom semienok reďkovky, šalátu, mrkvy, slnečnice, šošovice, hrášku, kapusty, cukrovej repy, karfiolu, kalerábu a byliniek do záhradníckeho substrátu, kde po niekoľkých dňoch odštartujú svoj životný cyklus. Po tom, čo sa malý záhon zazelená, nožnicami zbierame malé klíčne rastlinky, ktoré nesú chuť plodín, ktoré dôkladne poznáme. Sú však jemnejšie, sladšie a omnoho lahodnejšie. Možno aj preto vynikajú tak v slaných pokrmoch, ako aj v sladkých ovocných šalátoch.

SkryťZatvoriť reklamu

Dôležité však je, aby ste použili osivá, ktoré neboli chemicky upravované morením či obaľovaním. V biopredajniach sa môžete stretnúť s baleniami osív určenými práve pre nakličovanie a mikropestovanie, pre ktoré je typická vyššia gramáž balenia a o poznanie nižšia cena ako pri záhradkárskych osivách. Fóliový prekryv udrží vlhkú klímu aj cez víkend strávený na chalupe a rozprašovač je ideálnym kandidátom na každodennú zálievku.

Aby ste sa však vyhli padaniu klíčnych rastliniek v dôsledku hubových ochorení, používajte sterilný substrát. Hoci aj vlastnoručne preparenú zeminu odľahčenú kokosovými vláknami či neutrálnou rašelinou.

Klíčky nielen pre odvážnych Existuje univerzálny recept na to, ako odomknúť silu vitamínov a enzýmov, ktoré sa ukrývajú v semienkach aj bez toho, aby ich bolo treba zasiať do zeminy či na vlhkú utierku. Ak im dožičíme izbovú teplotu a vysokú vlhkosť, začnú sa z nich predierať belavé klíčky a semienka začnú meniť svoju chuť. Škroby sa premenia na cukry, a tak aj obyčajné zásoby z kuchynskej linky nadobudnú novú tvár.

SkryťZatvoriť reklamu

Na nakličovanie sa hodí šošovica, mungo a azuki fazuľka, zelený hrášok, sója, pšenica, či dokonca horčica. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že nakličovať možno všetky semienka, ktoré neprešli tepelnou úpravou, chemickým ošetrením a takým lúpaním, ktoré mohlo poškodiť klíčky. Všetko, čo pre nakličovanie potrebujete už máte doma. Je to zaváracia fľaša, gumička a riedke plátno, z ktorého si vyrobíte uzáver tak, ako to staré mamy robili s celofánom na džemoch. Do pohára však dáte namiesto neho semienka.

Prvých 12 až 24 hodín musia byť semienka ponorené vo vodnom kúpeli. Napučia, zbavia sa látok, ktoré blokujú ich klíčenie, a pripravia sa na svoje poslanie. Po prepláchnutí a zliatí otočíte fľašu so semienkami dnom nahor tak, aby vytvorila vlhkú klímu pre klíčenie. Vytvoríte tak malý skleník, ktorý bráni odpareniu vody a znečisteniu prachom. Kým prebytočná voda odteká, vzdušná vlhkosť zostáva dnu.

SkryťZatvoriť reklamu

Trvá niekoľko dní, kým dopestujete chrumkavé a sladké klíčky, na ktoré túžobne čakáte. Dovtedy treba iba niekoľkokrát denne napustiť do fľaše vodu, prepláchnuť semienka a opäť ju vycediť cez plátno von. Klíčky majú chuť ako mladý hrášok a dajú sa upotrebiť v surovom stave, alebo tepelne upravené v horúcej vode či pare. Pri fazuli krátku tepelnú úpravu nepodceňujte, pretože v surovom stave je čiastočne jedovatá.

Rýchlo zistíte, ktoré z klíčkov vám chutia viac a ktoré menej. Ak chcete, aby zostali jemné a dorástli do väčších rozmerov, môžete si pre zmenu vyskúšať pestovanie v tme.

Víkend

Súvisiace témy: Záhrada
SkryťZatvoriť reklamu

Najčítanejšie na SME

SkryťZatvoriť reklamu

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 472
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 5 246
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 166
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 022
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 873
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 842
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 193
  8. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva 1 618
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
Skryťhttps://predplatne.sme.sk/predplatne-premium-bez-reklamy?ref=static_buttonnoads_byvanie