ého prípravou si poradia kuchynskí pomocníci.
Pražené zrnká kvalitnej kávy sú však iba polovičkou úspechu. Aby sa z nich do horúceho nápoja dostalo iba to najlepšie, treba zvoliť správny postup. V tom nám pomáhajú rôzne kávovary, ktoré sa v našich kuchyniach objavujú čoraz častejšie. Z čoho vyberať a čo od nich očakávať?
1.Kávovar s piestom (od 25 €)
Pochádza z Francúzska, obľúbený je však po celom svete. Jeho prednosť spočíva v jednoduchosti a dlhej životnosti. Predurčený je na prípravu silných nápojov plnej chuti, do ktorých sa vylúhuje z kávových zrniek maximum. Hustá káva s jemne rozptýlenými miniatúrnymi vločkami kávy môže hravo konkurovať prekvapkávanej.
Hrubo zomletú kávu treba vsypať do predhriatej nádoby, zaliať horúcou vodou a po niekoľkých minútach zatlačiť piest nadol, aby oddelil kávový nápoj od usadeniny. Výrobcom sú zväčša sklárske firmy, ktoré siahajú po kovových piestoch s jemne tkanými sitami. Rozhoduje precíznosť vyhotovenia, od ktorej sa odvíja životnosť. Výhodou je, že v tomto kávovare možno pripravovať aj horúce nápoje z obilných kávovín a sypaných čajov.
2. Moka kávovar (od 10 €)
Sila horúcej vody poháňanej parou dokáže cez kovové sitko z kávy vytiahnuť to najlepšie. Voda, ktorej teplota presahuje 100 stupňov so sebou z tlakovej nádoby do servírovacej kanvičky berie kofeín, arómu a oleje, z ktorých na povrchu kávového nápoja vytvára hustú jemnú penu. Kvalita použitej kávy výrazne ovplyvňuje dosiahnutý výsledok a tak si skúsení kávičkári môžu vychutnať kávy ponúkané v špecializovaných predajniach.
Kávovar Mukka Express však dokáže pripraviť aj kapučíno. Horúcou parou najprv v servírovacej kanvičke vyšľahá z mlieka hustú penu, do ktorej následne cez druhú trysku pretlačí horúci kávový nápoj. Ak práve kvôli kapučínu navštevujete pravidelne kaviareň, môžete si ho bez tréningu pripraviť aj doma.
Moka kávovary sa zväčša vyrábajú z tlakovo lisovaného hliníka a pri výbere treba dbať aj na dostupnosť náhradných dielov, pretože gumové tesnenia a poistné tlakové ventily sa počas používania opotrebúvajú. Nezabúdajte na to, že hliník spôsobuje na sklokeramických varných paneloch trvalé zafarbenie a s indukčnými panelmi si nerozumie. V ponuke sú aj modely z nehrdzavejúcej ocele, či dokonca so zabudovaným elektrickým ohrevom. Ak si z predchádzajúcej éry matne spomínate na kávovary kotyogo dovážané z Maďarska, viete presne o čom moka kávovary sú.
3. Kávovar s filtrom (od 15 €)
Extrémne jemnú kávu s nízkym obsahom kofeínu vhodnú na raňajkové menu dokážu pripraviť prekvapkávacie kávovary s papierovým či bambusovým filtrom. Keďže z kávy sa pri takejto príprave uvoľní iba pätina účinných látok, musí byť zomletá čo najjemnejšie. Princíp fungovania je jednoduchý. Voda putuje zo zásobníka cez hadičku do ohrievacieho telesa, odkiaľ vynášaná parou v dávkach odkvapkáva cez kávu vsypanú do filtra do servírovacej nádoby.
Nejestvuje žiadna zázračná technológia, ktorá by pripravenú kávu urobila lepšou alebo chutnejšou. Pri výbere sa vyplatí priplatiť za časovač, ktorý automaticky spustí varenie kávy s dostatočným predstihom pred raňajkami. Praktická je aj tepelne izolovaná kanvica, ktorá udrží kávu teplú niekoľko hodín.
4. Kapsuľový automat (od 93 €)
Pre niekoho je šálka kávy oddychovým rituálom spojeným s pôžitkom, iní v nej počas rušného dňa hľadajú osvieženie. Práve tejto skupine ľudí ponúkajú pomocnú ruku kapsuľové kávomaty, ktoré nevyžadujú zručnosť pri príprave kávových nápojov a zaobídu sa aj bez komplikovanej údržby. Stačí ich iba pravidelne zásobovať vodou a pred prípravou nápoja vložiť dnu jednu či dve kapsule s výrobcom namiešaným obsahom. Môže sa v nich ukrývať mletá zrnková káva, kakao, sušené mlieko, instantný čaj alebo džús či dokonca bujón. Je to ako kávový automat na chodbe, avšak o poznanie menší.
Všetky automaty pracujú rovnako. V malom bojleri neustále zohrievajú vodu zo zásobníka, aby boli pripravené bez čakania vyrobiť nápoj. Po vložení kapsule pod tlakom pretlačia studenú alebo horúcu vodu cez jej obsah a do podloženej šálky či pohára vyteká pripravený nápoj. Kým espresso je možné pripraviť z jedinej kapsule, na kapučíno či latte ich treba dve.
Automaty sa svojimi vlastnosťami príliš nelíšia, pri výbere by mala rozhodnúť cena kapsúľ a pestrosť ich ponuky. Narozdiel od iných kávovarov, v tomto nemôžete použiť plantážnu kávu, ktorú ste si zakúpili u špecializovaného predajcu. Mnohí namietajú, že kapsuľové automaty sú neekologické, pretože za každým pripraveným nápojom sa ukrýva množstvo obalov, ktoré končia na skládke.
5. Poloautomatické espresso (od 80 €)
Espresso plnej chuti, s výraznou arómou a krémovou penou pomôže v domácnosti vyrobiť poloautomatický espresso stroj. Možno si v ňom vychutnať všetky druhy káv bez ohľadu na to, či ich zakúpite mleté vo vrecku zo supermarketu, alebo si na mlynčeku čerstvo nameliete pražené zrnká kvalitnej kávy pre náročných. Prednosťou espressa je, že počas niekoľkých sekúnd sa z kávy vyextrahuje väčšina aromatických látok a olejov, pričom kofeín sa stihne do espressa dostať iba v obmedzenom množstve.
Základná ponuka strojov je vyrovnaná a zamerať sa treba na vyhotovenie ich detailov a kvalitu popredajného servisu. Každý poloautomat je vybavený zásobníkom vody, ktorý môže voliteľne obsahovať uhlíkový filter. Po spustení začne špirála nahrievať miniatúrny bojler, z ktorého čerpadlo pod tlakom pretlačí vodu cez kávu a dvojicu trysiek do šálky. Prebytočné teplo je používané na malej odkladacej ploche pre ohrev šálok. Žiaľ, údaj o tlaku, ktorý dokáže čerpadlo vyvinúť veľa nenapovie. Meraný je bez záťaže, čiže bariéry ktorú vytvorí káva natlačená v páke.

K príprave dobrého espressa treba nielen vhodný druh kávy, ale aj mletie so správnou jemnosťou a cit pri utláčaní kávy do páky. S trochou cviku to však k plnej spokojnosti zvládne takmer každý. Dôležité je nezabudnúť riadne nahriať nielen stroj samotný, ale aj páku a nádobu do ktorej sa ide káva pripravovať.
Nie všetky stroje umožňujú doplniť kávové nápoje o horúce mlieko, či mliečnu penu. Ak sú vybavené jednoduchou tryskou, možno nimi vo vychladenej nádobke speniť odtučnené mlieko, výsledky sú však zväčša neuspokojivé. Nielen preto, že by chýbala prax. Tlak pary a teplota sú príliš nízke. Lepšie vybavené stroje majú trysku s hadičkou, ktorá podtlakom čerpá z nádoby mlieko, aby ho cez trysky vytlačili vo forme horúceho mlieka, či mliečnej peny.
Pri výbere treba hľadieť viac ako na dizajn. Nekvalitné stroje nevyvíjajú pri príprave espressa dostatočný tlak, po založení páky s kávou sú netesné a pri príprave nápojov s väčším objemom teplota tlačenej vody klesá. Je vhodné zamerať sa na osvedčené značky. Za niektorými „zázračnými“ technológiami na obaloch sa môžu ukrývať úplne obyčajné veci. Za zázračným predsparením, či zvýšením arómy sa neskrýva nič iné, ako odcvrknutie malého množstva vody do kávy pred samotným natlakovaním.
6. Espresso automat (od 320 €)
Voňavé espresso bez skúseností, avšak s menšími možnosťami ovplyvnenia jeho vlastností je možné vyrobiť v espresso automate, ktorý sa postará o všetky kroky spojené s jeho prípravou. Mlynček namelie zo zásobníka čerstvú zrnkovú kávu, nadávkuje ju podľa nastavení do sitka s tryskami a vodou s prednastaveným objemom a teplotou pod tlakom vyextrahuje z kávy všetko, čo do správne pripraveného espressa patrí. Použitú kávu následne preklopí do odpadového zásobníka.
Automaty majú plne digitálne ovládanie a po počiatočnom nastavení je príprava espressa otázkou jediného kliknutia na tlačidlo. Aj keď sú pôsobivé, predsa len majú svoje obmedzenia. Kým pri poloautomate si do páky môžete kávu natlačiť primerane podľa toho, ako jemne je zomletá a aké sú jej vlastnosti, tu to urobí robot za vás vždy rovnakou silou. Pri hrubšom mletí či niektorých kávových zmesiach tak môže dôjsť ku sklamaniu. Chýba aj efektívny predohrev šálok. Častým prešľapom býva umiestnenie zásobníka zrnkovej kávy v blízkosti horúcich častí stroja, čo spôsobuje jej rýchlejšie starnutie a stratu arómy.
Automat je výhodný tam, kde sa v krátkom čase pripravuje väčšie množstvo porcií kávy. Možno aj preto sú niektoré modely vybavené tepelne izolovanou kanvicou, do ktorej môžete v jedinom programe pripraviť desiatku porcií naraz. V reprezentatívnej kuchyni je malý automat nástrojom, ako z prípravy espressa spraviť čistú prácu bez neporiadku.
Pri výbere je vhodné zamerať sa na modely, ktoré prešli skúšobným peklom v kanceláriách.
7. Espresso si môžete pripraviť aj v teréne (od 170 €)
Pitie krémového espressa s prenikavou vôňou nie je iba výsadou kuchyne, kde je k príprave dostupná špecializovaná výbava. V ponuke predajcov sa objavili mobilné espressá, ktoré si vystačia s horúcou vodou z termosky. Prekvapivo dobré espresso dokážu pripraviť bez ohľadu na to, či trávite deň na túre v horách, objavovaním krás na cyklotúre alebo v konskom sedle.
Páka so zabudovaným sitkom s tryskou obsahuje aj malý zásobník, do ktorého treba naliať horúcu vodu z termosky. Po tom čo pumpičkou zabudovanou v rukoväti v útrobách vznikne potrebný tlak, vodu stačí prepustiť cez kávu a espresso je na svete.
Lepšie vybavené modely obsahujú namiesto pumpičky bombičku so stlačeným vzduchom, ktorá sa postará o vytlačenie vody pod potrebným tlakom. To dáva príprave espressa síce kus komfortu, používateľ sa však stáva závislý na náplniach so stlačeným vzduchom.
Zrnková, mletá alebo pody?
Okrem kapsúľ pre kávomaty existujú tri ďalšie spôsoby, ako sa prepracovať k dobrej káve. Priaznivci čerstvej arómy nedajú dopustiť na praženú zrnkovú kávu, ktorú si zomelú vždy tesne pred použitím. To zaistí nielen jej čerstvosť ale aj vysoký obsah prchavých látok, ktoré by sa pri skladovaní stratili. Zlý mlynček však môže snahu zmariť. Trieštivým mlynčekom s rotujúcim nožom už odzvonilo. Kávu pri mletí zahrievajú a iba s ťažkosťami možno ustriehnuť, aby mala potrebnú štruktúru a jemnosť. Lepšie vyzbrojený mlynček s pomalými otáčkami používa dvojicu vrúbkovaných kovových diskov, v špičkových modeloch sú disky vyrobené z kameňa. Ich vzdialenosť presne určí jemnosť a nízke otáčky zabránia tomu, aby sa káva prehriala.
Mletú kávu možno zakúpiť nielen vákuovo balenú, ale mnohé predajne ponúkajú aj bezplatné mletie zrnkovej. Ak máte chuť vyskúšať, ako chutia kvalitné kávové zmesi a plantážne kávy, skúste navštíviť špecializovanú predajňu, kde spojíte ochutnávku so vzdelávaním. Možno sami zistíte, že kvalitné kávy nie sú až také drahé, ako by sa mohlo zdať.
Pre uponáhľaných ľudí, ktorí nemajú radi neporiadok v kuchyni sú v predaji pody. Určené sú pre espresso stroje a nejde o nič iné ako kávu zalisovanú v papierovom obale. Zamedzia vzniku neporiadku v kuchyni, znižujú nároky na čistenie stroja a ich výhodou je, že ich možno na rozdiel od nerecyklovateľných kapsúľ skompostovať.
Dajte šancu kávovinám
Možno sa vám naveky vryli do pamäti vo forme bielej kávy z detstva, možno ste na ne už dávno zabudli. Kávoviny však vždy patrili k tradičným nápojom Európy bez ohľadu na to, či bolo čo vložiť do úst. Vyrábajú sa z koreňa čakanky a jačmeňa, ktoré sú pražené dovtedy, kým neodhalia svoju horkosť zjemnenú skaramelizovanými cukrami, ktoré sú prirodzenou súčasťou oboch.
Vo francúzskom kávovare s piestom, či v kávovare s filtrom si ich môžete pripraviť k raňajkám v rodinnom kruhu, či popoludňajšiemu relaxu. Porozhliadnite sa v predajni po starých baleniach ktoré poznáte z detstva, avšak nenechajte sa oklamať poprehadzovanými písmenkami v názvoch, ktoré sa snažia skrývať za tradíciu osvedčených značiek.