Pre zdravý vývin plodín v záhrade je plánovaný osevný postup prevenciou pred nadmerným výskytom chorôb, škodcov a burín a bráni jednostrannému odčerpávaniu živín a vlahy z pôdy. "Opakované pestovanie zeleniny na tom istom stanovišti odčerpáva stále tie isté živiny a vylučuje tie isté škodliviny, čím spôsobuje únavu pôdy," dodala.

Zároveň odporučila zakresliť si parcelky záhrady, očíslovať ich a zaznamenať, čo sme na ktorej pestovali v minulom roku. Medzi základné zásady striedania plodín patrí podľa Valšíkovej nevyhnutnosť striedať plodiny náročné a menej náročné na živiny, rovnako ako širokolisté plodiny, ktoré majú dobrý vplyv na odburiňovanie pôdy, s úzkolistými. Vhodné je striedať aj hlboko koreniace s plytko koreniacimi plodinami.
Odborníčka upozornila aj na striedanie plodín náročných na závlahu s menej náročnými rastlinami. "Medzi zeleniny náročné na závlahu patria karfiol, skorý kel, kapusta, kaleráb, zeler, šalát, reďkovka a uhorky. Menej náročné na závlahu sú mrkva, petržlen, špenát, pór, cibuľa a cesnak," spresnila Valšíková.
Plodiny náročné na živiny je potrebné striedať s plodinami, ktoré majú schopnosť regenerovať pôdu, napríklad so strukovinami, ktoré obohacujú pôdu o dusík. "Pri osevnom pláne zohľadňujeme aj striedanie druhov hnojenia. Plodiny náročné na organické hnojenie, najmä maštaľným hnojom striedame s druhmi, ktoré nevyžadujú alebo neznášajú maštaľný hnoj," odporučila.
Medzi druhy, ktoré nielen dobre znášajú, ale aj vyžadujú hnojenie čerstvým maštaľným hnojom patria hlávková kapusta, karfiol, hlávkový kel, šalátové uhorky, pór, melóny, brokolica, ružičkový kel a čínska kapusta.
K druhom, ktoré sú veľmi náročné na živiny a ktoré vyžadujú dobre rozložený maštaľný hnoj alebo kompost patria rajčiaky, paprika, baklažán, uhorky nakladačky, zeler, kaleráb, tekvica, cukrová kukurica a skoré zemiaky.
"Tretiu skupinu tvoria plodiny náročné na živiny, ale vyžadujúce pôdu v starej sile a hnojenie priemyselnými hnojivami. Sem patrí cibuľa, cesnak, červená repa, mrkva, karotka, petržlen, paštrnák, špenát a šalát," dodala Valšíková.
Medzi druhy najmenej vyžadujúce priame hnojenie, ale pri ktorých sa odporúča doplňujúce hnojenie priemyselnými hnojivami, patria strukoviny, kôpor, majorán a medovka.
Trváca zelenina ako špargľa, chren, rebarbora alebo topinambur potrebuje dôkladnú prípravu pôdy a výdatné hnojenie do zásoby organickými a priemyselnými hnojivami už pred výsadbou na trvalé stanovište. "Zostávajú na stanovišti viac rokov po sebe, preto je dôležité ich pravidelné prihnojovanie v ďalších rokoch pestovania," uzavrela odborníčka.