Zozbierajú z dvora hmyz a škodcov, zo záhradného odpadu vyrobia základ na kvalitné hnojivo a do kuchyne prispejú úžasnými vajíčkami.
Ak na hospodárstve existuje čosi zázračné, sú to určite sliepky, ktoré si netrápia hlavu tým, kde ich vajíčka skončia. Znášajú ich jedno za druhým a nech ich každý deň vyberáte z kurína von, vždy máte istotu, že tam na druhý deň budú nové. Kurín je čarovná skrinka na vajíčka, ktorým sa tie z obchodu nemajú šancu vyrovnať.
Som obyčajný mestský povaľač. Nikdy som neohýbal chrbát nad záhonom so zeleninou, nikdy som nekydal zajačie bobky do kompostu. Odteraz však všetko bude inak.
- Ako to celé začalo
- Internet na záhradkárov kašle
- Ako zvíťaziť nad zimným slnkom
- Počítače sú na záhradku prikrátke
- Moja prvá hospodárska budova
- Ako som privolával jar
(cap)
Keď som sa pustil do stavby prvého pareniska, myslel som že bez zručného remeselníka sa ďalej nepohnem. Odhodlanie ma však hnalo natoľko vpred, že dnes mám už takmer za sebou stavbu skutočnej hospodárskej budovy - kurína. Opäť som nemusel siahnuť do peňaženky hlboko. Využil som haraburdie z dvora a cenné rady od Norberta Ottera, ktorý na svojej biofarme už roky chová vo výbehu nielen sliepky, ale aj iné hospodárske zvieratá.
A keďže si nikdy nič nenechávam iba pre seba, podelím sa s vami s tým, čo mi prezradil...
Cenné rady z biofarmy Norberta Ottera
- Prvá vec čo si treba uvedomiť pri stavbe kurníka, je pohoda zvierat. Prispieva to prirodzene nielen k zdravému vývinu hydiny, ale aj produkcii kvalitných vajíčok a mäsa. Takže moja prvá rada znie "Doprajte sliepkam priestor a pohodu".
- Čistota, hygiena a ich dodržiavanie platia pre zvieratá rovnako ako pre človeka, ak nie dokonca dva krát. Slepačí trus nie je príjemný ani pre nás, ani pre samotnú hydinu. Dlhodobé státie či dokonca sedenie v ňom spôsobuje množstvo ochorení. Kurník by mal mať ak už nie dvere, tak aspoň pohodlný priestor na pravidelné čistenie. Moja druhá rada znie "Čistiť a vymetať, každé ráno vyvetrať“.
- Aj sliepky majú svoje dni i noci. Je pravdou že sliepka v noci spí, ale nie je jedno ako kvalitne a na čom. Najradšej spáva na bidle, niektorí mu vravia aj hambálok. Pokiaľ je kurín dosť priestranný, pripravte hydine bidielka asi tak 30 - 40cm nad zemou. Po všetkých možných pokusoch sa víťazom stalo porisko na metlu. Nie je hrubé ani tenké, je tak akurát. Moja tretia rada je "Na bidielku zdravo spať, ráno čerstvé vajcia dať".
- Pri stavbe kurína sa môžete rozhodnúť, či urobíte podlahu, alebo staviate kurín len ako prístrešok bez podlahy. Tak či onak, podlahu sa vyplatí nastlať slamou. Má neuveriteľnú schopnosť nielen nasakovať trus a močovinu, ale oceníte ju hlavne pri čistení. Nemusíte sa trápiť proste len vyzametáte. Štvrtá rada znie "Žiadne seno, piliny stačí slama na pokrytie zeminy".
- Dobrý gazda vie čo je dobré na raňajky. Chutné, zdravé vajíčka z vlastného kurína. Sliepky majú úžasnú schopnosť znášať vajcia kam sa im zachce, alebo kam im to prikážete. Aby ste ich nehľadali a nenaháňali po celom kuríne či dvore, nezabudnite na znáškové hniezda. Záleží od počtu sliepok, ktoré chováte, ale nepísaným pravidlom je - jedno hniezdo pre každú. Znáškové hniezda vystielajte len slamou. Piliny, či seno nie sú vhodné kvôli rôznym švolám a podobnej hávedi, ktorá sa do nich nasťahuje. Tým že ste dali znáškové hniezda do kurína, máte vajcia vždy na jednom mieste. Piata rada znie "Hniezdo čisto vystlané, vajcia ráno k príprave".
- Postavili sme si kurín, máme dvere, bidielka i hniezda. Najzdravšia hydina je z voľného výbehu a to znamená, že ráno treba sliepky pustiť von, nasypať im jedlo a doliať vodu. Ako keď človek ráno vstane, ustelie a otvorí okná. Urobte to isté aj vašej hydine. Dostali sme sa k tomu, že na kuríne by rozhodne nemali chýbať okná. Sú dôležité nielen kvôli vetraniu, ale aj kvôli svetlu, ktoré aj sliepky potrebujú. Okná na kuríne môžete pohodlne urobiť bez skiel, postačí otvor na ktorý pripevníte sieťku proti komárom a jednoducho odklopíte, alebo klasicky otvoríte. Šiesta rada znie "Málo svetla, veľa spánku, lenivosti na hambálku“.
(no)
Sledujte moje kroky na Facebooku a Twitteri, zdieľajte so mnou radosti i starosti.
Autor: cap