ažíte vo fritéze. Vyplatí sa? Testovali sme a vieme viac.
Actifry rozhodne nie je fritéza v pravom slova zmysle. Neočakávajte, že odstráni tuk tam, kde ste ho doposiaľ používali vo veľkom. Ide o teplovzdušnú rúru s mechanickým ramenom, ktorá vypĺňa medzeru medzi pečením v rúre a fritovaním. Rýchla doba prípravy je na nezaplatenie, oželieť však budete musieť riadny kus miesta na kuchynskej linke a nejaký ten peniaz za spotrebovanú energiu.
Keď teplo útočí
Zemiaky, zemiaky a ešte raz zemiaky. Práve tie hrajú prvé husle vo využití tohto pomocníka v kuchyni. Aj keď na dosiahnutom výsledku sa veľkou mierou podpíše kvalita a odroda, s výsledkami sme boli spokojní. Actifry dokáže to, čo rúra nie.
Bez ohľadu na to, či narežete zemiaky na hranolčeky v hrúbke 8x8 milimetrov, alebo ich budete štvrtiť, potiaci sa povrch sa po piatich minútach vo víre horúceho vzduchu zatiahne a po uplynutí ďalších desiatich minút začne chytať zlatavý nádych. Vôňa sa so sálajúcim teplom šíri do okolitého priestoru a vy máte čas na to, aby ste sa venovali čomukoľvek inému. Samozrejme v kuchyni, pretože tiché minútky do vedľajšej miestnosti nezačujete a stroj vyžaduje mechanické vypnutie. Je to ako pri fritézach od rovnakého výrobcu. Minútky sú doplnkom, ktorý nijako nezasahuje do prípravy pokrmov.
Približne po 30 minútach sú hranolčeky pripravené na servírovanie. Opekané zemiaky pýtajú ďalších 10 minút na dokončenie. Ak používate v kuchyni stále rovnakú odrodu zemiakov, čas prípravy dokážete po pár pokusoch presne odhadnúť a výsledky sú vždy rovnaké. Ak nie, vyplatí sa po troch desiatkach minút na prípravu dohliadnuť. Inak budú tenké konce pripečené, horké a výsledok bude podpriemerný aj napriek atraktívnej vôni.
Servírujte ihneď

Upečené zemiaky majú suchý, jemne pancierový povrch, pretože horúci vzduch vytvoril na povrchu kôrku. Hranolčeky pri servírovaní klopkajú jeden o druhý a dokážu prekvapiť tým, že aj bez nadmerného množstva oleja a zmrazovania je možné dosiahnuť veľmi dobré výsledky.
Všetko sa však mení po uplynutí dvoch desiatok minút. Povrch mäkne, scvrkáva sa a vizuálna kvalita prudko klesá. Je to, akoby para narušila štruktúru vonkajšej kôrky a všetko začalo vädnúť. Chuť však zostáva nemenná a zodpovedá aróme. S istotou môžeme povedať, že stolovníci budú spokojní, domácnosť si časom na vizuálne defekty zvykne.
Zvládne čokoľvek
Cirkulujúci horúci vzduch dokáže na teflónovej panvici pripraviť čokoľvek. Čerstvé ovocie premení na kompótovú prílohu, ugriluje mladú zeleninu, tepelne upraví údeniny, na kocky nakrájané mäso, skúšali sme to dokonca aj s guľôčkami z mletého mäsa. Hravo pripravíte aj pyttipannu. Nenašli sme však žiadnu motiváciu, aby sme to tak robili. Tradičná úprava na panvici prináša lepšiu kontrolu nad rýchlosťou úpravy a šťavnatosťou. Pri Actifry je treba počítať i s tým, že v strede teflónovej nádoby je otvor, takže množstvo šťavy je výrazne obmedzené.
V krátkosti povedané – na chate dokážete na niekoľko krát pripraviť obedné menu aj bez plynu, či horúcich uhlíkov v grile. Ale aj na žehličke sa dá pripraviť volské oko a nikto to nerobí.
Veľa peňazí za jednoduchý stroj

Nech vyzerá Tefal Actifry na fotografiách akokoľvek atraktívne, v skutočnosti je to zariadenie, ktoré by čínske firmy dokázali skopírovať za desatinu ceny.
Všimli ste si niekedy v hriankovači kus papiera s navinutým drôtom? Presne rovnaký je pred ventilátorom a podľa našich meraní vyvinie vo vnútri stroja teplotu 180 °C. Ak k tomu pripočítame ďalší slabý motorček, ktorý otáča stredovým ramenom, zostávame už iba pri kôpke plastov a jednoduchom časovači. Ak nepatríte medzi tých, čo pripravujú hranolčeky niekoľkokrát do týždňa, investícia sa nevyplatí.

Počítať treba aj s prevádzkovými nákladmi. Pri 1500 wattovom príkone a 30 minútovej príprave troch porcií hranolčekov miniete 0,75 kWh, čo je v závislosti na vašej tarife približne 10 centov. Nie je to veľa, pri príprave viacerých pokrmov súčasne v tradičnej rúre vás to vyjde lacnejšie.
Obmedzený objem, pozor na vodu
V priestrannej kuchyni sa dá na veľké telo prístroja zvyknúť, v malej to bude problém. Nejde iba o umiestnenie pri používaní, ale aj o skladovanie. Do vrchnej skrinky kuchynskej linky stroj nevojde, v spodnej zaberie polovicu police. Preto nás prekvapilo, že na jedenkrát nepripravíte viac ako 800 gramov surových zemiakov, čo zodpovedá približne trom servírovacím porciám. Ak je vás doma viac, prvá dávka stratila šmrnc a druhá ešte nie je hotová.

Na čo si však treba dávať pozor je voda, ktorá steká po zadnej časti prístroja a dokáže po nerovno uloženej linke zatiecť tam, kde to nechcete. Je to, ako by sa história opakovala. Na rovnaký problém sme upozorňovali pri fritéze OléoClean. Nádoby na zachytávanie kondenzátu chýbajú, takže si treba pomôcť utierkou.
Tefal Actifry je zariadenie, ktoré dokáže osloviť nielen zdravým konceptom tepelnej úpravy, ale aj jednoduchosťou. Samotná realizácia však už nie je najšťastnejšia. Veľký stroj s malým vnútorným objemom uberá v kuchyni miesto, časovač prípravu nevypne a stekajúci kondenzát môže spôsobovať škody. Vieme si však predstaviť pekáč s mechanickým strojčekom, v ktorého strede by bolo pomaly rotujúce rameno. Po vložení do obyčajnej rúry by ponúkol rovnaký efekt, za podstatne menej peňazí.