žitá je však dôslednosť a pravidelnosť.

Vo všeobecnosti platí pravidlo, že pri čistení je potrebné zo stroja odstraňovať tri rôzne druhy nečistôt – vodný kameň vyzrážaný z tvrdej vody, olejové usadeniny zo samotnej kávy a pripálené zvyšky mlieka v speňovacej tryske.
Čím menej pozornosti im venujete pri rutinnom čistení po použití, tým viac je potrebné dbať na čistenie pri pravidelných cykloch údržby.
Vodný kameň môže kávovar poškodiť
Ak klesá prietok vody a príprava espressa trvá dlhšie ako zvyčajne, je viac ako zrejmé, že ste údržbu zanedbali. Príčinou sú usadeniny vápnika, ktoré nehľadajte iba v zásobníku na vodu. Tvoria sa hlavne tam, kde voda prechádza varom – v bojleri, tlakovom čerpadle a vnútornom obehu systému. Čím tvrdšiu vodu používate, tým by mali byť intervaly čistenia častejšie. Preto sa odporúča používanie filtračných kanvíc a zmäkčovačov.
Ako odstrániť vodný kameň?
Existujú dva druhy prípravkov pre domáce espresso stroje, s ktorými sa na pultoch predajní môžete stretnúť. Tie lacnejšie obsahujú iba kyselinu citrónovú, ktorú kúpite za zlomok ceny v čistej forme v akomkoľvek obchode s potravinami.
Kvalitnejšie prípravky ju kombinujú s kyselinou mliečnou, aby boli menej agresívne ku kovom, ktoré sa nachádzajú vo vnútri stroja. Výsledky čistenia sú však prakticky na nerozoznanie. Investovať do špeciálnych prípravkov sa nevypláca.
Ak chcete z kávovaru odstrániť všetky usadeniny pochádzajúce z tvrdej vody, pripravte slabý roztok kyseliny citrónovej, vlejte ho do zásobníka na vodu a nechajte ho prechádzať celým systémom tak, ako keby ste pripravovali espresso. Vodu na výstupe zachytávajte a vylievajte, aby ste si nespôsobili malú potopu. Tento postup opakujte až dovtedy, kým nebudete s výsledkom spokojní.
Vyvarujte sa použitiu octu. Nielenže zanecháva vo vnútri kávovaru pachy, ktorých sa zbavíte iba s ťažkosťami, ale pri vysokej teplote môže pri opakovanom čistení poškodiť bojler. Vodného kameňa sa môžete zbaviť aj prostredníctvom slaného roztoku, v domácnostiach sa však táto metóda priveľmi nepoužíva.
Ako odstrániť olejové povlaky z kávy?
Určite ste si všimli, že na niektorých častiach sa postupne vytvára svetlohnedý film.
Jedni tvrdia že zlepšuje chuť a arómu kávy, iní si uvedomujú, že nejde o nič iné, ako prepálený olej z kávy, ktorý je pôvodcom lahodnej krémovej peny na espresse.
Pri čistení si pomôžete kuchynským saponátom na riad, zubnou kefkou a jemnou hubkou. Dôležitá je pravidelné čistenie, inak sa môže stať, že sa filmu už nikdy nezbavíte. Nehľadajte ho však iba na sitkách a výtokoch páky. Venujte pozornosť aj bajonetu espresso stroja, v ktorom sa nachádza tesnenie. Pravidelné čistenie tohto priestoru rozhodne nie je na škodu.
Ako sa zbaviť pripáleného mlieka?
Ak používate speňovaciu trysku na prípravu cappuccina či latte, dôležité je po každom speňovaní mlieka podsunúť nádobu s čistou vodou a celý systém prepláchnuť.
Zhorené zvyšky mlieka pri opakovanom speňovaní degradujú výslednú kvalitu horkastým podtónom, ktorý k mlieku rozhodne nepatrí. Po každom použití trysky by malo nasledovať dôsledné čistenie. Pri kovových tryskách niet čo riešiť, pri plastových a gumových uskutočnite demontáž a čistenie saponátom.
Možno ste si všimli v ponuke predajcov špeciálne tablety a prípravky s obsahom enzýmov. Práve tie sa dokážu popasovať so zanedbanými zvyškami mlieka a odstrániť ich, ak kuchynský saponát nepomáha. Investícia sa vyplatí, lacnejšiu alternatívu nenájdete.
A čo tesnenie?
Existujú iba dve pravidlá, ktoré vám pomôžu zbytočne neskracovať životnosť tesnenia.
Prvým je vytiahnuť páku zo stroja ihneď po príprave espressa. Druhým pravidlom je neutláčať kávu viac, ako je to nutné.
Kvalita krémy padá výrazne dolu a namáhanie tesnenia neúnosne rastie. Voda sa snaží dostať von cestou najmenšieho odporu.
Kde nie je čas na údržbu, tam patria kapsule
Nie všetci si nájdu čas na pravidelnú údržbu espresso stroja.
Tí by mali vedieť, že stroje používajúce namiesto kávy kapsule sa zaobídu s nižšou investíciou času. To preto, že samotná kapsula pri každej príprave nápoja nahrádza časť stroja, ktorá by inak vyžadovala údržbu. Treba však počítať s vyššími prevádzkovými nákladmi.
Naopak, plne automatické stroje, ktoré začínajú mletím kávy a končia prípravou espressa zväčša trvajú na tom, aby bol spustený režim čistenia vždy, po určitom počte cyklov. Automaticky sa zablokujú, aby sa na údržbu nezabudlo.
Autor: (mag)