poslednú chvíľu, držte sa pravidiel, ktoré vám pomôžu.
Nízky výkon pre rovnomernosť
Režim rozmrazovania býva označený dvoma hviezdičkami (**) a inteligentnejšie mikrovlnky ich majú niekoľko. Líšia sa nielen nastaveným výkonom, ale aj frekvenciou manuálneho otáčania a dĺžkou programu.
Vo všeobecnosti platí pravidlo, že pri rozmrazovaní pokrmov s vysokým obsahom vody sa používa 270 wattový výkon mikrovĺn, pri surovinách s minimálnym obsahom vody iba 100. Žiaľ, neexistuje žiadna technológia, ktorá by mikrovlny smerovala iba tam, kde je teplota pokrmu pod hranicou 60 °C. Znamená to, že kým hrubšie časti sú ešte stále vo vnútri zmrazené, tie tenké sa začínajú tepelne upravovať. Obozretnosti nikdy nie je dosť.
Využívajte doplnkové funkcie
Ak máte multifunkčnú mikrovlnnú rúru, môžete si pomôcť aj tým, že pri spustenom mikrovlnnom ohreve aktivujete aj teplovzdušný ohrev.
Nastavíte ho na 40 °C ako pri kysnutí cesta a čas rozmrazovania sa skráti približne o tretinu. Pri surovinách, ktoré sú pokryté vrstvou ľadu, alebo námrazou použite pred rozmrazovaním v mikrovlnke prúd tečúcej vody. Ten zbaví pokrm námrazy a mikrovlny budú svoju energiu odovzdávať iba tam, kde je to potrebné.
Taktizujte s usporiadaním
Čím kratší čas rozmrazovaniu venujete, tým slabšie budú badateľné rozdiely v prehriatí jednotlivých častí surovín. Preto treba rozmrazovací cyklus pravidelne prerušovať, aby ste zmenili usporiadanie surovín vo vnútornom priestore.

Počas krátkych prestávok sa snažte pokrmy rozdeľovať na menšie súčasti, prevracať ich spodnou časťou nahor a naopak, či meniť otočenie vnútorných častí smerom von a opačne.
Či už ide o najjednoduchšiu mikrovlnku, alebo o model s 3D odrazom vlnenia, výkon mikrovĺn na okraji rotujúceho taniera je vždy o čosi vyšší, ako pri jeho strede.
Preto je vhodné ukladať tenšie časti smerom do stredu. Majte na pamäti aj to, že tenšia vrstva sa rozmrazí rýchlejšie, ako hrubá.
Čo s pečivom a zákuskami?
100 wattový ohrev je ideálny, pretože ide o pokrmy, ktoré obsahujú minimum vody. Ohrev je rýchly a pri zákuskoch s krémovou, tukovou náplňou je výsledok na nepoznanie od samovoľného rozmrazovania. Horšie je to však s chlebom a pečivom. Para, ktorá sa nahromadí v ich vnútri dokáže zmeniť aj tie najlepšie kúsky na gumovú hmotu, ktorá iba vzdialene pripomína pôvodný materiál.
Preto je výhodnejšie, využiť pre ich rozmrazenie rúru. Začínať treba s ohrevom na najnižšom výkonovom stupni, ktorý zmení ľad na vodnú paru a následne prichádza k slovu 180 °C teplota. Tá obnoví vôňu, chrumkavosť a čerstvosť pečiva do stavu, v akom opúšťali pec v pekárňach.
Ako na zeleninu?
Mrazená zelenina z vrecka, ktorá je vopred nakrájaná na drobné kocky nie je citlivá na prebytok tepla. Preto pri rozmrazovaní dosiahnete rýchlejší výsledok, ak ju pri rozmrazovaní ponoríte do vody a zvolíte vyšší výkon, napríklad 400 wattov. Sledujte teplotu vody a ohrev prerušte vždy, keď prekročí hranicu 40 °C.

Naopak, ovocie s vysokým podielom cukru vyžaduje čo najpomalší ohrev a tak by ste sa mali držať na minime, ktoré mikrovlnná rúra ponúka. Obzvlášť v prípade, ak ho chcete použiť v stave, ktorý má pripomínať čerstvý zber.
Na mäso s rozvahou
Ak chcete rozmrazené mäso tepelne upravovať vcelku, je dôležité, aby bolo rovnomerne rozmrazené od okraja až po stred. Pri použití mikrovlnnej rúry využite nádobu, do ktorej vložíte plastový rošt. Ten zabezpečí, aby unikajúca voda okvapkávala do zbernej nádoby. Zabránite tak tepelnej úprave tenších častí a povrchu. Keďže svoju úlohu zohráva pri rozmrazovaní aj para, lepšie výsledky dosiahnete, ak mäso prikryjete fóliou určenou pre mikrovlnné rúry, alebo papierom na pečenie.

Pre hydinu sú typické časti, ktoré sú podstatne tenšie, ako ostatné. Ak máte istotu, že pri rozmrazovaní sa budú nachádzať niekoľko centimetrov od stien mikrovlnky, môžete ich obaliť hliníkovou fóliou. Tá spomalí ich ohrev a zabráni tepelnej úpravy.
Pri rybách neočakávajte zázraky
Keďže ryby sú veľmi citlivé na spôsob tepelnej úpravy a obsahujú enormné množstvo vody, ich rozmrazovaniu v mikrovlnnej rúre by ste sa mali vyhýbať. To preto, že neexistuje žiadny spôsob, ako zamedziť ich ohrevu. Vytekajúca šťava rýchlo prechádza do varu a začínajú sa v nej zrážať vyplavené bielkoviny.

Ak však patríte medzi tých, ktorí majú mikrovlnnú rúru s doplnkovým parným ohrevom, alebo sadou pre varenie v pare, môžete pouvažovať nad tým, že zmrazené rybie suroviny využijete pre priamu prípravu finálneho pokrmu v pare. Kým mikrovlny budú postupne meniť ľad na vodu a tepelne upravovať časť mäsa, horúca para zabráni nadmernému úniku vody a poklesu kvality mäsa. Výsledok síce nesie známky rýchleho postupu, hotový pokrm je však podstatne lepší ako ten, ktorý pripravíte z ryby, ktorú ste sa pokúšali rozmrazovať v mikrovlnnej rúre.
A čo dary mora?
Krevety, raky, kalamáre, langusty či iné morské živočíchy sú v zmrazenom stave na trh dodávané zväčša vo forme predvarených polotovarov. Tie vyžadujú pred konzumáciou iba rozmrazenie, prípadne niekoľkominútové prehriatie vo vriacej slanej vode. Mikrovlnná rúra je v týchto prípadoch ideálnym nástrojom. Sledujte povrchovú teplotu kôrovcov a v každom momente budete presne vedieť, na čom ste.
Tip na záver: Zdá sa vám, že pri kúpe elektrickej rúry vám predavač čosi spomínal o možnosti rozmrazovania? Áno, nemýlite sa. Túto funkciu nájdete na voliči samostatne, alebo stačí ak aktivujete teplovzdušný ohrev a teplotu nastavíte v rozsahu od 30 do 40 °C. S minimálnou spotrebou energie zaistíte rozmrazenie surovín pomalou, prirodzenou cestou, pričom môžete počítať približne s polovičnou úsporou času. Prúdiaci vzduch a konštantná teplota okolitého prostredia sú na nezaplatenie.