
Ešte pred pár rokmi výrobcovia ponúkali sendvičovače s jednou resp. dvoma neodnímateľnými platňami, ktoré slúžili iba na stlačenie sendviča a jeho zapečenie. Ich údržba bola nekomfortná a variabilita žiadna.
Trendy v stravovaní a snaha výrobcov priniesť na trh efektívnejšie a funkčnejšie zariadenie má za následok rozmanitejšiu ponuku od viacerých značiek. Výrobcovia sa snažia ponúknuť viac doplnkov a ľahkú, hygienickejšiu údržbu či manipuláciu.
ČO VŠETKO DOKÁŽE...
Ideálny sendvičovač ponúka vymeniteľné ohrevné platne, tepelne izolačný vonkajší plášť, tepelnú poistku, tepelnú signalizáciu ohrevu a signalizáciu zapnutia/vypnutia. Práve variabilne vymeniteľné platne robia sendvičovač "dobrým sendvičovačom".
Ten potom môže zlučovať niekoľko funkcií prípravy jedla (platne na vafle, sendviče, grilovanie...) a zákazníci nemusia vlastniť napr. 3 zariadenia navyše.
AKO NA TO...
- toastový krájaný chlieb potrieť podľa vlastnej chuti maslom, alebo margarínom, taveným syrom (vyskúšajte napr. potrieť toastový chlieb cesnakovým maslom)
- pridať plátok salámy, šunky, kuracích pŕs, slaniny + plátok syra (ideálny je syr typu eidam alebo hermelín), čerstvej papriky alebo paradajky
- uzavrite druhým plátkom chleba a vložte do sendvičovača
Hladké platne vám veľmi dobre poslúžia napr. na prípravu omelety, volského oka alebo zapečenie sekanej či párkov. Takisto veľmi jednoducho pripravíte praženicu - stačí nechať sendvičovač otvorený, opražiť trochu cibuľky a slaniny, pridať vajíčka.

Vrúbkové platne ľahko ugrilujú na plátky nakrájanú cukinu alebo baklažán (nezabudnite ho však vopred nasoliť aspoň na 20 min - tak sa zbavíte jeho horkosti). Platne odporúčame potrieť olivovým olejom (nemusí byť extra virgin, ale stačí bežná trieda vhodná aj na opekanie/grilovanie). Jednoducho sa pripravujú aj kuracie plátky, ktoré stačí namarinovať a sendvičovač sa už postará o ostatné.
Sendvičovač dobre poslúži aj na bežné zohriatie, napr. plátkov domácej pizze, staršieho chleba alebo pečiva.
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr