
Niet jednoduchší spôsob varenia ryže, ako použiť elektrický tlakový hrniec vybavený inteligentným termostatom. Aj keď ide o jednoduchú nádobu s výhrevným telesom, ktorá na prvý pohľad príliš neupúta, kvalitu jej služieb preverila nielen Ázia, ale aj zvyšok sveta. Objavili sa i na našom trhu, domácnosti ich však príliš nepoznajú.
Funguje jednoducho
Varenie ryže si nevyžaduje žiadne doplnkové suroviny. Olej je nadbytočný, k prílohe s výraznou chuťou nepotrebujete ani soľ. Vystačíte iba s ryžou a vodou. Hrniec na varenie ryže je vybavený špirálou, ktorá je umiestnená v hliníkovom telese. To tesne prilieha ku dnu vnútornej nádoby, aby bol prenos tepla čo najefektívnejší. Varná nádoba je odnímateľná a najčastejšie je zhotovená z hliníka s nelepivou povrchovou úpravou. Výhodou je, že uvarenú ryžu môžete v tomto hrnci uskladniť v chladničke, aby ste ju neskôr mohli prihriať. Čistá kuchyňa bez nadbytočných riadov je na nezaplatenie.

Varenie i ohrev
Hneď ako nasypete do varnej nádoby ryžu a zalejete ju predpísaným množstvom vody, po prepnutí prepínača do režimu varenia sa rozohreje špirála. Termostat sleduje proces ohrevu a čaká, kým teplota nestúpne nad hranicu 100 °C. Znamená to, že všetka voda sa vsiakla do ryže alebo sa odparila, takže vo varnej nádobe je iba hotová ryža, pripravená na konzum. Varenie je rýchle, štyri porcie pripravíte v priemere za 10 - 15 minút.
Namiesto toho, aby sa varenie vo finálnej fáze vyplo, prepínač sa prestaví do režimu ohrevu. V tomto prípade zabezpečí výhrevná špirála, aby sa vo varnej nádobe udržiavala teplota 60 °C. Ide o režim, pomocou ktorého studenú ryžu prihrejete, alebo hotovú ryžu udržiavate v teplote optimálnej na servírovanie.
Pre každú ryžu iné pravidlo
Na svete sa pestuje približne 140-tisíc druhov ryže. Vo všeobecnosti sa delí podľa tvaru na guľatú, strednozrnnú a dlhozrnnú, od čoho sa odvíja i to, či je mazľavá na dezerty, lepkavá na sushi, či sypká napríklad na šaláty. Okrem tradičnej bielej ryže je populárna i čierna ryža, ktorá je obľúbená v juhovýchodnej Ázii. Zabudnúť netreba ani na voňavú jazmínovú ryžu či stovky ďalších druhov.

V závislosti od toho, akú ryžu varíte, sa odvíja aj pomer medzi objemom ryže a vody. Ku každému ryžovému hrncu je pribalená odmerka, pomocou ktorej sa pri varení orientujete. Kým pre niektoré druhy platí pomer 1 diel ryže na 2 diely vody, pre iné sú optimálne pomery 1:1,5 či 1:2,5. Výhodou je, že v rovnakých baleniach nájdete v obchodoch vo väčšine prípadov vždy ten istý druh ryže, takže viete, akým pravidlom sa orientovať.
Pomer vody k ryži a druh použitej ryže určí i to, aký bude výsledok - dokážete uvariť ryžu úplne nelepivú, ale i takú, ktorá sa dá jesť paličkami alebo použiť na výrobu ryžového pudingu. Nie je to však žiadna veda - na niektorých baleniach nájdete pomer priamo napísaný v návode na úpravu, inde platí odmerkové pravidlo - jednoduchšie to už nejde.
Varenie v pare či príprava vajíčok nie je zriedkavosťou
Okrem varenia ryže a jej zohrievania ponúka "ryžový hrniec" viac možností. Prvou je varenie ľahkých polievok - keďže teplota je regulovaná a úprava môže trvať niekedy iba niekoľko minút, môžete použiť na ich prípravu tento hrniec. Varenie urýchlite tým, že doň nalejete vodu zohriatu v rýchlovarnej kanvici.

Druhou možnosťou je varenie v pare. Väčšina hrncov je dodávaná na trh s naparovacím nadstavcom, na niektoré bez problému umiestnite bambusové paráky. V pare môžete variť zeleninu, ale aj ryby, jemné mäsá či múčne výrobky. V pohodlí si nahrejete i knedľu, parené buchty či slivkové gule.
K niektorým hrncom sa dodáva i rošt na varenie vajíčok. Namiesto toho, aby hrkotali vo vode, varené sú v pare, pevne sediac v okrúhlych otvoroch roštu.
Parametre s prehľadom
Pri výbere hrnca na ryžu sú dôležité dva parametre. Prvým je objem nádoby. Ten určuje, koľko ryže možno v jednom cykle v nádobe pripraviť. Objemový údaj sa vzťahuje na množstvo surovej ryže, ktoré možno do nádoby vložiť. Druhým parametrom je výkon výhrevnej špirály. Ten v pomere k objemu naznačí, ako rýchlo budete s varením ryže hotoví.
Naše tipy:
OBH Nordica 6323

Hrniec tradičnej konštrukcie má dostatočný objem na to, aby ste v ňom tepelne upravili 7 šálok dlhozrnnej ryže. Výrobca stavil na jednoduchosť obsluhy s odnímateľnou sklenou pokrievkou a dva režimy ohrevu s mechanickým ovládaním. Ryža je pripravovaná s očakávanou precíznosťou, samozrejmosťou je i príprava jednoduchých pokrmov. Základná výbava na varenie v pare je súčasťou dodávky, zázraky však neočakávajte.
ETA Multivar

Tento všestranný hrniec si poradí nielen s precíznou prípravou ryžových pokrmov a polievok, ale výrobca ho dodáva so všestrannou dvojkošovou hliníkovou výbavou na varenie v pare. Teplotná automatika pracuje spoľahlivo, výrobca nezabudol ani na jednoduché odpojenie od siete pomocou prepínača. Sklená pokrievka ponúka dozor nad prípravou, teflónový povrch je však citlivý na opotrebovanie.
Orientfood MD

Tradičná čínska konštrukcia s výklopným vekom je praktická pri každodennej príprave ryžových pokrmov, treba však počítať s nutnosťou vyprázdňovania nádobky na kondenzovanú paru. Poradí si s prípravou ryže pre 6-člennú domácnosť, pomocnú ruku podá aj pri varení vajíčok a tepelnej úprave v pare. Povrchová úprava vnútornej nádoby prekvapuje trvácnosťou, výrobca však zabudol na kolískový vypínač, takže prístroj možno vypnúť iba vytiahnutím šnúry zo zásuvky.
Baumatic SteamChef 1SS

Multifunkčný hrniec s digitálnym ovládaním si poradí nielen s tradičným varením ryže, ale aj so zrýchlenou turboprevádzkou, kontrolovaným varením polievok a ovsennej kaše. Vo výzbroji má digitálny časovač s dotykovým ovládaním, nechýba ani automatika na prihrievanie pokrmov. Dobré fabrické vyhotovenie a inovácia je plusom, ak vás však zaujíma iba príprava ryže, ide o predraženú investíciu.