SME

Vyvarujte sa prešľapom pri používaní rúry

Ani najinteligentnejšia rúra sveta nepodáva skvelé výkony, ak pri jej používaní robíte prešľapy. Na to, aby teplo prenikalo do pokrmov rovnomerne a v nastavenej intenzite je dôležité, aby ste dodržiavali všetky rozumné pravidlá. Ste si istí že robíte všet

ko správne? Niekedy môže trpieť pokrm, inokedy samotná rúra či vaše ruky.

1. Predhrievajte s rozumom
Aby teplota v rúre dosiahla prednastavenú pracovnú teplotu, potrebné je, aby ste ju dostatočne rozohriali.
Predhrievanie zaberie v priemere 10 minút času a čím jemnejšie cesto spracovávate, tým je príprava dôležitejšia. Inak sa môže stať že namiesto nadýchaného múčnika vytiahnete z rúry spľasnutú placku. Nie vždy je však predhrievanie potrebné – pri pečení mäsa, zapekaní cestovín či zemiakov predpríprava nerozhoduje. Pozor však na grilovanie – tu by ste predhriatie podceňovať nemali.

SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťZatvoriť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťZatvoriť reklamu

2. Pri pečení nevetrajte
Výrobcovia zabudovali do rúr osvetlenie a sklený priezor do dvierok preto, aby ste neustálym otváraním dvierok nenarúšali proces pečenia. Nezabúdajte na to, že pri každom otvorení dvierok poklesne v rúre teplota a zníži sa vlhkosť mikroklímy. Následkom sú vysušené, málo nadýchané cestá. Zvedavosť sa nevypláca.

3. Objavte čaro úrovní
Rúry sú navrhnuté tak, aby ste mohli rošt a plechy zasúvať do štyroch rôznych úrovní.
Nie sú tam preto aby ste sa vyrovnali s rôznym tvarom a hrúbkou pokrmov, ale preto aby ste mohli efektívne využiť sálanie tepla. Využívať pre každý pokrm druhú či tretiu úroveň je chybou. Ak nie je aktivovaný pri pečení ventilátor, správnou vzdialenosťou dosiahnete optimálnu úpravu. Čím viac sa od výhrevného telesa vzdialite, tým viac je teplota vo vnútri pokrmu rovnomernejšia. Naopak, pri grilovaní siahnite po čo najkratšej vzdialenosti, príprava pokrmu sa skráti. Ak ste si obľúbili teplovzdušný ohrev, dvojicu úrovní môžete využiť na to, aby ste pripravili dva pokrmy súčasne – ich vône sa zaručene nepremiešajú.

SkryťZatvoriť reklamu

4. Naučte sa pracovať s režimmi
Moderné rúry ponúkajú päť, sedem či deväť režimov pečenia. Každý z nich je ideálny pre iný druh pokrmov a ak zvolíte ten správny, nielenže bude výsledok lepší, ale ušetríte si aj čas potrebný na pečenie. Je praktické, ak sa naučíte režimy kombinovať. Pri zapekaní zemiakov môžete začať teplovzdušným ohrevom a ku koncu môžete siahnuť po grile.
Listovanie návodu vám vždy prezradí, ako z kuchynského pomocníka vyžmýkať maximum. Preskúmajte možnosti grilu, objavte špeciálny režim pre pečenie pizze, naučte sa skracovať dobu prípravy na minimum. Neprehliadnite ani to, že rúru môžete použiť na kysnutie cesta či lacné rozmrazovanie surovín.

5. Vymeňte pekáč za rošt
Ste staromódni a stále si myslíte že najlepším spôsobom pre pečenie kuracieho mäsa, pečienky či rolky je použitie pekáča? Vyskúšajte rošt, pod ktorý podložíte plech na zachytávanie mastnoty. Nezabudnite však doň vliať trochu vody. Mäsové pokrmy upečené na rošte zostanú šťavnaté, ich povrch bude chrumkavý z každej strany a navyše sa zbavíte nezdravých tukov.

SkryťZatvoriť reklamu

6. Vyberajte vhodné nádoby
Väčšina rúr pracuje v teplotnom rozsahu od 50 do 230 °C. Preto by každá z nádob mala zniesť maximum. Nepoužívajte silikóny a plasty ktorých pracovný rozsah je neistý – odkvapkávajúca hmota môže poškodiť povrchovú úpravu rúry. Mali by ste vedieť, že nádoby a plechy majú rôznu tepelnú vodivosť. Kým tmavé matné nádoby absorbujú maximum tepla, lesklé kovové nádoby z neho preberú iba časť.
Preto je piškóta z hliníkového plechu vždy lepšie upečená ako tá, ktorú pripravíte v čiernom smaltovanom. Hliník, kamenina, sklené nádoby a naleštené plechy znižujú mieru pečenia a zhnednutia spodku. Naopak, smaltovaná liatina, eloxovaný hliník s teflónovým povrchom a tmavé ťažké nádoby teplo pohlcujú intenzívne, takže pozor na pripálenie.

SkryťZatvoriť reklamu

7. Voľte správne teploty
Pri pečení nerozhoduje iba čas prípravy, ale i teplota. Ak to s nastavením termostatu preženiete, nielenže je kvalita pokrmu horšia, ale pripálené a tmavé časti pokrmu môžu uškodiť vášmu zdraviu. Biele mäso, hydina a ryby sa pečú zväčša pri teplote od 150 do 175 °C, tmavé a červené mäsá vyžadujú teplotu vyššiu: 200 – 230 °C. Pozor však na prípravu, počíta sa s tým že vnútro bude ružové a šťavnaté, povrch jemne nahnedlý. Múčniky a koláče sa pečú v rozsahu od 150 do 200 °C, vyššie teploty narobia viac škody ako úžitku.

8. Pošlite alobal do zabudnutia
Alobal je síce praktický pri príprave rôznych balíčkov, omnoho lepšie výsledky však prináša použitie pergamenového papiera. Teplo vniká do balíčkov rovnomernejšie a intenzívnejšie, príprava je kratšia. Nepoužívajte alobal na vystlanie dna rúry, aby ste si zjednodušili jej čistenie. Odrazené teplo znižuje presnosť práce termostatu a hliník môže pri vysokej teplote poškodiť smaltovaný povrch. Na dno rúry jednoducho nič nepatrí.

SkryťZatvoriť reklamu

Najčítanejšie na SME

SkryťZatvoriť reklamu

Komerčné články

  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Prečo sú dovolenky na obrích výletných lodiach lacné?
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 6 049
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 4 388
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 629
  4. Prečo sú dovolenky na obrích výletných lodiach lacné? 3 285
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 2 802
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 799
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 269
  8. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 1 911
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
Skryťhttps://predplatne.sme.sk/predplatne-premium-bez-reklamy?ref=static_buttonnoads_byvanie