+ vysoká kvalita espressa
+ triviálna obsluha
+ bezproblémové speňovanie mlieka
- obmedzená ponuka kapsúl
Blue, aby sme sa s vami podelili o skúsenosti a zážitky.
Lavazza Blue je moderným konceptom, ktorý dokáže neodolateľnou vôňou osloviť všetkých fanúšikov lahodného krémového espressa, či labužníkov ktorí si radi vychutnajú rozmarné cappuccino. Atraktívny dizajn od Pininfarina poteší oko, expresná príprava ušetrí čas a kvalitná lahodná káva zaistí pôžitok. Čo viac ešte potrebujete k radosti zo života?
Dizajnérsky skvost do interiéru
Ak si pripravujete kávu sami, najlepšie si ju vychutnáte v pohodlnom kresle obývačky. Ani v práci nebudete odchádzať do kuchynky iba preto, aby ste sa osviežili – výrobca preto oslovil popredné dizajnérske štúdio aby odelo moderné technológie do atraktívneho tela, ktoré si nájde svoje útočisko kdekoľvek– či už v štýlovej obývačke, modernej pracovni alebo v kuchyni.
Samostatne stojaci automat je možné umiestniť na akékoľvek miesto v dosahu elektrických zásuviek tak, aby ste ho mali stále na očiach. S prívodom vody si hlavu nelámte. Vybavený je nádržkou na vodu, ktorej objem vystačí na niekoľko šálok kávy. Neutrálne šedé odtiene s jemným metalízovým leskom a nalešteným nerezom zapadnú i do najmodernejších interiérov a umožnia vám vychutnať si dúšky kávy naplno. Profesionálny vzhľad a robustné vyhotovenie pre každodenné použitie sú na mieste.
Kapsula + voda = pôžitok
Obsluha je natoľko jednoduchá, že i bez skúseností dokáže ktokoľvek pripraviť lahodné espresso bez kompromisov. Stačí iba usadiť predhriatu šálku na podstavec, zasunúť zhora do sparovacej komory kapsulu s kávou a otočiť vypínačom. Do miestnosti sa začne rozpínať prenikavá vôňa a šálka sa v priebehu niekoľkých sekúnd zaplní neodolateľným espressom.
Podobné je to i s prípravou cappuccina. Nerezovú sparovaciu trysku stačí ponoriť do nádobky a horúca para premení vychladené mlieko na hustú bielu penu. Každý pokus – rovnaký výsledok. Je dobré mať istotu, že sa príprava podarí.
Vodu radšej filtrovanú
Zásobník na vodu je umiestnený v pravom bočnom paneli tak, aby bola manipulácia s ním čo najjednoduchšia. Vďaka výklopnému veku je možné dolievať dnu vodu z filtrovacej kanvice, zásobník je však možné kedykoľvek vytiahnuť von, aby ste ho doplnili priamo z vodovodnej batérie. Je vybavený poistným ventilom, ktorý zabráni vytekaniu vody.
Kvalita vody je dôležitá a preto je možné osadiť do nádržky filter, ktorý vodu zbaví aromatických prímesí a zníži jej tvrdosť na požadovanú hranicu. Ak spraví túto úlohu filtračná kanvica, zaobídete sa i bez neho. Je však dôležité vedieť, že rozdiel je citeľný. Aróma a chuť sa vo filtrovanej vode rozvinie omnoho intenzívnejšie.
Nahrievanie v malom
Vrchný panel z nerezového plechu poslúži na nahrievanie šálok, nepočítajte však s tým, že vám poskytne príliš mnoho miesta. Nie je vybavený bočnými zábranami a stred priestoru blokuje mechanizmus pre vkladanie kapsulí. Počítať je možné s nahrievaním dvoch či troch tenkostenných šálok, použiť je však možné i horúcu vodu priamo zo stroja – samozrejme iba v prípade ak máte na dosah ruky umývadlo, kam by ste ju vyliali.
Keďže nahrievanie má svoje obmedzenia, lepšie je zásobiť sa tenkostenným sklom a porcelánom, ktoré sa zaobídu i bez neho.
Podstavec s dvoma polohami
Vďaka výškovo nastaviteľnému podstavcu si bez špliechania automat poradí i s vyššími pohármi. Dvojica polôh vymedzuje 75 a 120 milimetrový pracovný priestor, takže sa môžete pokojne pustiť do experimentovania s rôznymi receptúrami pre prípravu kávových nápojov. V kancelárskom prostredí dokonca nie je problémom využiť papierové poháre s vekom, ktoré vás zbavia starostí umývaním.
Mriežka podstavca kryje odpadovú nádobu, ktorú je možné použiť pri preplachovaní či nahrievaní. Nádobka má obmedzený objem, takže je vhodné sledovať jej stav. Elektronika zväčša zareaguje včas – ak sa hmotnosť odpadovej nádoby zvýši nad nastavenú hranicu, automat odmietne pripravovať ďalšie nápoje až do jej vyprázdnenia.
Jednoduchšie to už nejde
Porciovaná káva je zabalená v kapsuliach, ktoré odolajú vysokej teplote pri príprave nápoja. Vďaka tomu odpadá akékoľvek čistenie či starostlivosť o sparovaciu jednotku. Kapsula po zasunutí čaká na spustenie prípravy espressa. Mechanizmus zaistí jej prepichnutie na čelnej a zadnej strane, aby voda predhriata na optimálnu teplotu pod 15 barovým tlakom vyextrahovala z kávového prášku bohatú krému, arómu a chuť.
Keďže káva zostáva po celú dobu prípravy v kapsuli, stačí ak sa kapsula po použití vysunie do odpadovej nádoby. Stane sa tak vždy vtedy, ak do priestoru sparovacej komory zasuniete kapsulu novú. Pri troche roztržitosti sa môže stať že zabudnete pred prípravou espressa zasunúť novú kapsulu do otvoru a nápoj sa pripraví z použitej, alebo zasuniete omylom dve kapsule po sebe a nepoužitá dávka kávy vypadne do odpadovej nádoby. Ani jedno zlyhanie nie je tragické – v prvom prípade odhalíte chybu okamžite, v druhom až pri vysýpaní odpadovej nádoby.
Nielen káva vyburcuje zmysly
I keď je v ponuke firmy Lavazza niekoľko kvalitných druhov kávy v kapsuliach, nechýbajú ani iné horúce nápoje. Dostupné sú čaje Lipton, bujóny Knorr či kávovinové nápoje z jačmeňa.
Príprava prebieha rovnakým spôsobom ako pri káve – nápoj je do šálky naservírovaný cez trysku. Ideálne je zabezpečiť jej prepláchnutie, aby sa chute nemiešali. Jednoduchosť obsluhy je ideálna pre prostredia, kde sa strieda viacero ľudí. Obsluha sa dá prirovnať k nápojovému automatu, kde namiesto zatlačenia konkrétneho tlačidla vložíte do sparovacej jednotky kapsulu nápoja, na ktorý máte práve chuť. Tak či onak, espresso je na prvom mieste. Instant je okrajovou záležitosťou.
Mliečna pena na počkanie
Výklopná tryska na speňovanie mlieka je vyhotovená z nerezovej oceli a je rozoberateľná pre jednoduché čistenie. Výklopné rameno ponúka dostatočne široký pracovný priestor, takže príprava cappuccina či latte nie je zdĺhavou príťažou. Stačí pripraviť intenzívne chladené mlieko a otočiť gombíkom.
Počas troch desiatok sekúnd sa v nádobe vytvorí na horúcom mlieku dvojnásobný objem peny. Kým tretina pozostáva z veľkých bublín ktoré rýchlo opadnú, zvyšok je tvorený jemnými bublinkami, ktoré si zachovajú svoju konzistenciu niekoľko minút. Mlieko je dostatočne prehriate na to aby kávový nápoj neochladilo a jeho chuť zostáva bez príznakov prepálenia. Či už sa rozhodnete pre latte či cappuccino, výsledok spĺňa očakávania. Je však pravdou, že veľké profesionálne stroje si s mliekom poradia o čosi lepšie.
Lahodný zážitok je ako droga
Pri testovacej prevádzke prístroja sme používali kávovú zmes Lavazza Espresso Ricco, ktorá kombinuje brazílsku arabiku s ázijskou robustou a kávami z oblasti strednej Ázie. Špeciálne pražená zmes je pripravená pre špecifický proces sparovania systémom Lavazza Blue, takže nie je prekvapením, že nás kvalita pripraveného espressa oslovila.
Už v prvých sekundách sparovania podráždi čuchové bunky intenzívna zamatová aróma, ktorá sa v ďalších sekundách prípravy rozvíja do jemnejších tónov. Espresso má hustú konzistenciu a pokrýva ho niekoľko milimetrov hustej krémy, ktorá si svoju konzistenciu udrží niekoľko minút. O dokonalej extrakcii svedčí jej orieškovohnedé zafarbenie a trvácnosť. Chuť je trvalá a sýta s jemným čokoládovým nádychom, rozoznať je možné jej príjemné vyváženie.
Technické parametre: Nerezová platňa na prehrievanie šialok * Odnímateľná odpadová nádoba s nastaviteľnou výškou podstavca * Čerpadlo 15 barov, 1350 W * Systém Thermoblock * Plne automatický systém s kapsulami * Oddeliteľný zásobník na 1.2l vody * speňovacia tryska na mlieko * elektronická signalizácia * jednoduchá bezúdržbová obsluha * možnosť prípravy horúcich nápojov: bujón, mlieko, jačmenná káva
Dostupnosť: http://www.lavazzablue.sk/
Orientačná cena: 16660 Sk, kapsule 14,90Sk
Verdikt: Dokonalé espresso bez starostí
Lavazza Blue LB1000 je kapsulový automat pre prípravu espressa vybavený speňovacou tryskou na mlieko, ktorý ponúka zážitok z kvalitne pripravených kávových nápojov bez toho, aby ste sa museli dlhoročným cvikom stať majstrom baristom. Pri každej príležitosti je možné očakávať jedinečnú kvalitu plnú bohatej chuti a sýtej vône kávy, ktorú môžete doplniť jemne speneným mliekom. Vyhotovenie osloví dizajnom, ale i robustnosťou ovládacích prvkov, ktoré sa neopotrebujú ani pri intenzívnom skupinovom používaní. Čistenie vďaka kapsuliam odpadá, jedinou vyžadovanou údržbou je pravidelné odvápňovanie. Počítajte však s tým, že sortiment kapsulí nie je nekonečný, takže ak chcete experimentovať s odrodovými kávami, vhodnejšie je porozhliadnuť sa po inej alternatíve.