
ej dosky zostáva pomerne chladný.
Varná zóna sa začne vyhrievať pri kontakte s kovovým riadom, pričom sama rozpozná jeho prítomnosť. V ohraničenom priestore varného miesta je automaticky identifikovaná aj veľkosť použitého riadu. Nie je preto žiadnym prekvapením, že je čím ďalej viac nadšených kuchárov, ktorí presadzujú indukčný spôsob varenia a trh sa tak značne rozrastá.
Firma Miele prišla na trh so sériou indukčných varných dosiek, ktorá je celkom nová. Týka sa to výberu, vzhľadu aj výkonu. Indukčné dosky Miele ponúkajú veľký rozsah modelov rôznych veľkostí s rôznymi typmi rámov. Všetky indukčné varné dosky majú na každej varnej zóne funkciu "Booster". S funkciou "Booster" môže byť varná zóna vyhrievaná 10 min. pri výkone 3200 W. To umožňuje časovo kratší ohrev, než pri varení na plynovej či sklokeramickej varnej doske s výhrevnými telesami HiLight.
Nové sklokeramické indukčné varné dosky charakterizuje čelné ovládanie senzorovými políčkami (výnimkou je KM 5722). Senzorové ovládanie je prehľadné a stručné, vďaka čomu je jednoduché a intuitívne. Pretože je ovládanie čelné, kuchár má viac miesta na odkladanie riadu.
Pod povrchom sklokeramiky sa skrýva špičková elektronika s mnohými funkciami, ktoré si kuchár môže individuálne prispôsobiť. Je napríklad možné zdvojnásobniť počet nastavení. Má to zmysel v prípade, kedy je potrebné pri príprave potravín jemné "dávkovanie" výkonu ohrevu. Miesto deviatich si môže užívateľ nastaviť až 17 stupňov výkonu.
U jednotlivých varných zón možno používať časovač. Používanie časovača je praktické, napríklad keď rozmrazujete potraviny pri nízkej teplote. Po uplynutí prednastavenej doby varenia sa varná zóna automaticky vypne.
U klasických varných dosiek stačí minúta nepozornosti - napríklad, keď zazvoní telefón alebo zvonček pri dverách - a jedlo môže byť pripálené či prevarené. Tieto nepríjemnosti sa u indukčných dosiek Miele vďaka novej funkcii Stop & Go už nestanú. Pomocou Stop & Go možno jediným dvojsekundovým dotykom na senzorovom políčku redukovať stupeň výkonu u všetkých varných zón na stupeň 1. Rovnakým spôsobom sa táto funkcia deaktivuje.
Ďalším benefitom sklokeramických indukčných dosiek je bezpečnosť. Napríklad ochrana indukčnej cievky a varnej zóny pomocou automatického vypnutia varného pola, keby varením "naprázdno" došlo k prehriatiu. Varná doska sa celá automaticky vypne, pokiaľ sa na ovládacie pole dostane tekutina alebo na ňom leží nejaký predmet. Možno taktiež zablokovať prístroj proti nechcenému uvedeniu do prevádzky (napríklad deťmi).
Výhody indukčného varenia na prvý pohľad
Oproti bežnému vareniu na plynovej alebo elektrickej doske sa teplo tvorí priamo na dne hrnca, a preto sa sklokeramická plocha zahrieva iba nepatrne. Odobratím nádoby z varného miesta sa varenie automaticky preruší.
Indukcia je najrýchlejší spôsob varenia: Indukčný prenos tepla zaručuje veľmi rýchlu reakciu na zmenu výkonu a výsledkom je potom extrémne krátka doba varu.
Na sklokeramickej indukčnej varnej doske sa nemôže spáliť olej alebo tuk, pretože sa plocha zahrieva iba nepatrne. Je tu ďalší pozitívny vedľajší efekt: varné miesto sa veľmi rýchlo ochladí, preto užívateľovi nehrozí riziko popálenia.
Precízne a jednoduché ovládanie umožňuje jedinečnú kontrolu nad teplotou. Na indukčných varných zónach nie je potrebné ručne prepínať veľkosť vonkajšieho obvodu. Vďaka indukčnej technológii je v ohraničenom priestore varného miesta rozoznaná veľkosť použitého riadu. Vyššie spomínaná funkcia je samozrejmosťou u všetkých sklokeramických indukčných doskách.
Autor: miele