SME

Ako urobiť z grilovačky kulinársky zážitok

Lákavý pohľad na čerstvé suroviny, neodolateľná vôňa a pohodová atmosféra. Toto všetko patrí ku každej grilovačke.

(Zdroj: Milan Gigel)

Bez ohľadu na to, či práve rozfukujete uhlíky v malom vaničkovom grile zo supermarketu, alebo otáčate gombíkom horáka veľkého plynového grilu. Stačí však málo a tradičné posedenie pri grilovaných údeninách, hamburgeroch a plátkoch marinovaného mäsa sa môže zmeniť na skutočný kulinársky zážitok.

Moderné grily prichádzajú s výbavou, ktorá podstatne rozširuje možnosti ich využitia. Je to, akoby sa ohnisko s grilovacím roštom zmenilo na plnohodnotnú kuchyňu.

Nenapodobiteľná chuť

Čo majú spoločné staré kachľové pece a moderné grily? Spája ich vysoká teplota, pri ktorej sa suroviny menia na lákavé pokrmy. Bez väčšej námahy sa pod vekom grilu vyšplhá teplota k hranici 400 °C a ak je v ohnisku dostatok paliva, drží sa stabilne na rovnakej úrovni. Je to ako horúčava v starej peci, akú v modernej elektrickej či plynovej rúre nikdy nedosiahnete.

Vďaka tomu všetko chutí akosi lepšie a neraz sa pri prvom hlte vynárajú spomienky na nedeľný obed u babičky, ktorá na svoju kachľovú pec nedala nikdy dopustiť. Pri vysokej teplote sa cukry menia na karamel, tuky rozvíjajú svoju jemnú chuť a mäso sa pečie tak, že sa takmer rozoberá na vlákna, ktoré už nemá čo držať pohromade. Je to ako explózia intenzívnych chutí, nezabudnuteľných vôní a jemnosti čerstvých surovín.

Ak si chcete užiť túto parádu, potom je dôležité, aby bola teplota nad roštom rovnako vysoká ako pod ním. Veko grilu funguje ako teplotné zrkadlo. Odráža lúče tepla späť do ohniska a zabraňuje ochladzovaniu surovín prúdiacim vzduchom. Či už ide o kotlový gril, pultový, alebo výklopný, všetky z nich majú tú správnu výbavu.

Vďaka tomu dokážete upiecť rolku mäsa hrubú ako vyšportované stehno až do stredu, aby mäso bolo jemné, krehké a šťavnaté zároveň. To by ste na vaničkovom grile s roštom bez veka nikdy nedokázali.

Keď rošt nestačí

Čerstvý plátok mäsa zasipí na rozpálenom rošte a ten doň v zlomku sekundy vypáli značku, ako by šlo o klubové tetovanie. Či už má gril oceľový, alebo liatinový rošt, grilovačka prebieha rovnako. Šťava odkvapkáva do zbernej nádoby alebo priamo do ohniska a vy sa venujete tradičnej rutine. Obracať a dávať pozor na to, aby sa suroviny v žiari ohniska nevysušili. Pod chvíľou čosi prepadne, inokedy sa nalepí viac, ako nám je milé. Roštom sa však výbava grilov nekončí.

Čo by ste povedali na klobásky, ktoré sa svojou šťavnatosťou dokážu vyrovnať tým jarmočným? Nech zvládate grilovanie na rošte akokoľvek zručne, jarmočnú šťavnatosť nedosiahnete. To preto, že údeniny treba grilovať vo vodnom kúpeli. Práve preto k modernému grilu patrí liatinová nádoba s nízkym okrajom. Naplníte ju vodou alebo vývarom, ponoríte do nej klobásky a čím dlhšie zotrvajú v kúpeli, tým lepšie sú. A to neplatí iba pre ne, ale aj pre hamburgery z mletého mäsa. Začnete dusením a ak sa voda odparí, prechádzate na prudké pečenie. A keď do výpeku nasypete na plátky nakrájanú cibuľu a podlejete ju pivom, aby sa z liatiny uvoľnili všetky tie dobroty, viete, že inak to už robiť nebudete.

Kurča, ktoré nesklame

Grilovací podstavec na kurča je ako dierovaná tácka s vysokým golierom uprostred. Len čo na ňu nastoknete kurča, horúci vzduch prúdi do jeho útrob a pod vekom sa všetko pečie zvnútra i zvonka rýchlejším tempom, ako sa voda z mäsa stíha odparovať von. Stačí tridsať minút a vy viete, že bez vašej zásluhy bude kurča presne také, ako má byť. Oddeľuje sa od kosti a jeho chrumkavá kožka presiaknutá vôňou byliniek zahaľuje bielučké šťavnaté mäso. Bez otáčania na ražni, bez akéhokoľvek dohľadu. Niet lepšej cesty pre začiatočníka, ako sa zoznámiť s možnosťami kotlových grilov.

Podstavec na kurča však necháva okolo seba mnoho priestoru, ktorý by bolo na škodu oželieť. Ak ho zaplníte zeleninou a zemiakmi nakrájanými na plátky, máte razom prílohu, ktorej príprava netrvá dlhšie ako pečenie kurčaťa. Nie je preto žiadnou náhodou, že dierovaný podstavec má lem, ktorý vás na toto priam nabáda.

Rizoto podľa vášho gusta

Ako ide dohromady gril a wok – liatinový či z oceľového plechu potiahnutého smaltom? Na to prídete vo chvíli, keď na tuku začnete oprážať bielučkú ryžu z papierového vrecúška a začnete k nej pridávať tie najlepšie dobroty sveta. Keď vývar začne bublať a ryža mäknúť, pod chvíľou je jasné, že rizoto či paella naplnia stôl v sýtosti a nik ani len nepomyslí na to, že za túto dobrotu možno vďačiť práve grilu.

A ak všetku ryžu a zeleninu vymeníte za starostlivo nakrájané kúsky diviny a predvediete svoju majstrovskú prácu s koreninami, vaša snaha vyústi do gulášu, ktorému niet páru. Aj napriek tomu, že ste pri ňom v plytkom woku strávili iba hodinu, mäso zo seba vydalo všetky chute, ako keby ste ho v kotlíku nad ohniskom pomaly dusili celé poobedie. Expresná rýchlosť grilu je v tejto chvíli svižnejšia ako tlakový hrniec. Vysoká teplota robí zázraky a je iba na vás, aby ste dopĺňali vodu a miešali tak, aby bol z toho zážitok.

Najjemnejšie medzi mäsami

Možno ste to už kdesi videli. Cédrová doska sa dva dni močí vo vodnom kúpeli, aby skončila s porciou ryby či jemného hydinového mäsa na rozpálenom rošte grilu. Pod vekom funguje ako akási brzda, ktorá dáva mäsu šancu rozvinúť jeho najjemnejšie chute a štruktúry. Akoby ste parili, dusili a piekli zároveň.

Na nej možno pripraviť tie najdelikátnejšie a najjemnejšie kúsky mäsa, pre ktoré by boli rošt či liatinová platňa cestou do záhuby. A ak máte pocit, že ste predsa len kráľom marinád, môžete to pokojne skúsiť aj s nimi.

Zvládnete aj chrumkavé pečivo

Kamenná i liatinová doska dokážu gril s vekom premeniť na skutočnú pec. Či máte radi čerstvý chlieb, pečivo, koláče, alebo neviete odolať pestrosti pizze, všetky si môžete vo vyhriatom ohnisku na takejto platni pod vekom upiecť. Stabilná teplota, vzduch, ktorý pod vekom naberá z cesta vlhkosť, sú zárukou, že sa vám všetko vydarí.

A ak sa k tomu privinie nezameniteľná vôňa grilu, budete žať kulinárske úspechy na všetkých stranách. Zrazu ako keby sa z grilu stala všestranná pec, v ktorej môžete piecť, grilovať, variť, dusiť a opekať všetky druhy surovín. Z grilovačky sa stáva kulinársky zážitok, ktorý zachádza za hranice všednosti. Práve tak sa cítili naši predkovia, keď si užívali prednosti varenia na otvorenom ohni.

Testovali sme trojicu kulinárskych grilov

Weber Master Touch GBS

Nízka spotreba paliva a ucelený kulinársky systém príslušenstva robia z tohto grilu favorita, ak hľadáte všestranný gril na celosezónnu kulinársku grilovačku. Či už vás osloví liatinový wok, panvica, rošt, stojan na hydinu, alebo iný z desiatok modulov, nemusíte nechať bádanie iba na svoje skúsenosti. Výrobca vydal niekoľko knižiek s receptami, ktoré sú vyladené práve pre tento model. Opisujú nielen to, ako pripraviť suroviny, ale aj ako rozkúriť ohnisko a kedy priložiť ďalšie brikety. Kotol s priemerom 57 centimetrov má dostatok priestoru aj na nepriame grilovanie, keď šťavy odkvapkávajú namiesto do uhlíkov do zbernej nádoby. My sme prešli širokou škálou receptov a môžeme povedať, že i začiatočník z nich dokáže vytiahnuť pokrmy, za ktoré sa nemusí hanbiť ani profesionál. Ak hľadáte kvalitný a pevný gril, ktorý môžete každoročne rozšíriť o nové možnosti, je to práve tento model, ktorý nestarne. Ide o americkú klasiku, preverenú v krajine s kultom barbecue.

289 eur na www.weberstephen.sk

Campingaz Bonesco QST L1950

Oválny tvar ohniska vytvára zóny s rôznymi teplotami, pri ktorých máte dokonalú kontrolu nad tým, ako rýchlo sa vaše suroviny tepelne upravujú. Kým vzduch prúdiaci cez spodnú klapku rozohrieva strednú časť ohniska na vysoké teploty, okrajové zóny sú chladnejšie. Bez toho, aby ste mali skúsenosti s grilovaním, rýchlo zistíte, že kým v strede pečiete hamburgery a steaky, pri okrajoch sa jemne prepeká zelenina. Nasypete do ohniska uhlie, otočíte ventilom a kliknete na piezoelektrický zapaľovač, aby ste pomocou plynovej kartuše rozpálili uhlie či brikety. Bez rozfúkavania, bez starostí. Tento gril nás oslovil nielen jednoduchosťou rozkurovania a tepelným zónovaním, ale aj širokou škálou príslušenstva. Vo veľkom smaltovanom woku sme piekli omelety, dusili guláš a varili rizoto, na liatinovom rošte a platničke sme prudko opekali vyzreté plátky domácej hovädziny. Ide o komfortný gril s moderným dizajnom, ktorý pre útly podvozok nezaberie mnoho miesta. Oceníte ho i vtedy, ak grilujete zriedkavejšie.

199 eur na www.grily-campingaz.sk

Mountfield Barbecook Banaba

Ak túžite grilovať v každej chvíli bez akýchkoľvek príprav, tento model je na to priam stvorený. Otočíte štvoricu ventilov, kliknete na spínač a v momente sa aktivuje 15 kilowattov ohromného výkonu plynových horákov, ktoré nahrievajú delený liatinový rošt. Pod výklopným vekom prudko stúpa teplota a vy môžete grilovať skôr, ako ostatní zasadnú ku stolu. Na priestrannom rošte si vytvoríte tepelné zóny a je iba na vás, či budete v rovnakej chvíli grilovať, piecť, dusiť, variť, či udržiavať v teple dobroty, ktoré ste si vysnívali. A aby to nebolo také fádne, na bočnom variči vám zovrie voda na kávu a čaj, aby bolo menu kompletné. Ide o pevný gril na dobre riešenom podvozku, ktorý má dostatok potenciálu na to, aby ste neustále rozvíjali svoje kulinárske schopnosti. Ak ho skombinujete s varnými nádobami zo svojej kuchyne, ste za vodou skôr, ako si to uvedomíte. K tomu patrí úložný priestor v spodnej časti, vyvýšený rošt na pomalú tepelnú úpravu a radosť z každej grilovačky. A ak po nevšednom zážitku zatúžite v treskúcej zime na Silvestra či slnečnom zimnom dni, stačí len pripojiť nádobu s propánom, ktorý rozkúri spoľahlivo gril, i keď bude 20 stupňov pod nulou.

449 eur na www.mountfield.sk

SkryťZatvoriť reklamu

Najčítanejšie na SME

SkryťZatvoriť reklamu

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 633
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 585
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 091
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu
Skryťhttps://predplatne.sme.sk/predplatne-premium-bez-reklamy?ref=static_buttonnoads_byvanie